Сьогодні закарпатські журналісти підгодовували птахів ведмедиками. ЕКСКЛЮЗИВ-ФОТО

Зараз у мороз і холод багато тварин та птахів не мають де знайти собі їжу. Тому журналісти газети «Неділя Закарпатські новини» сьогодні влаштували підгодівлю пернатих.

А прозвітувати читачам про свою роботу ми вирішили для того, аби залучити до подібної справи якомога більше закарпатців.

Наша юна помічниця – волонтер – 13-річна дівчинка Іванка зробила нам спеціально для цього «ведмедиків» та «тортики».

Також вона поділилася рецептом пташиної страви:

«Сам рецепт я знайшла в Інтернеті, проте деякі складові довелося замінити, оскільки там пропонують додавати цукор, а він для пернатих корисним бути не може. Також для фігурних елементів пропонується желатин. Я його замінила на рослинний продукт агар. Отже, беремо 1 склянку пшеничної каші, півсклянки ягід шипшини (їх потрібно подрібнити), ¾ склянки борошна (можна кукурудзяного, льняного, будь-якого іншого), 1 склянку води, 2,5 ч.л. агару, 0,5 склянки вівса, 0,5 склянки манної, 0,5 склянки кукурудзяної крупи, 0,5 склянки несолоного насіння  соняшника і дині, можна додати перлову крупу, сочевицю, просо, насіння кавуна. Усе це змішуємо в одній посудині (глибокій). Це – на одну порцію, з якої виходить 10 фігурок. Бажано робити більше. Потім формочки змащуємо олією (щоб фігурки не прилипали), наповнюємо сумішшю до половини, вставляємо горизонтально раніше підготовану трубочку, за яку потім можна буде повісити виріб, а далі заповнюємо форми до верху. Після цього на 5-6 годин відправляємо все це підсихати у тепле місце. Можна на батарею, але ні в якому разі не в газову плиту, не у мікрохвильову та не в сушарку. Поки вміст формочок пружний – виріб не висох. Він повинен бути твердим. Відтак  коли ведмедики (може бути будь-що, які є формочки) висохнуть, у трубочки просуваємо нитку, або дріт і можемо йти на підгодівлю пернатих», – поділилася думками дівчинка.

Отже, ми запаслися сотнею «ведмедиків» і пішли їх розвішувати на дерева.

Дорогою, оскільки нас зібралася компанія любителів не лише птахів, але й собак, ми зустріли бездомну чотирилапу руду маленьку собачку Єву. Раніше ми її не раз підгодовували, тому вона кинулася до нас і радісно завиляла хвостом. Ми одразу ж її пригостили сухим собачим кормом, але вона не відстала,  а поплелася за нами.

Нарешті ми на біля дерев. Кілька днів тому ми вже розвішували пернатим поживу і, на наш подив, вони поїли все. Отже, старання були не марними. Тому ми позабирали з гілок порожні трубочки, вони ще нам знадобляться для нових «ведмедиків» і приступили до головної місії.

Та в один момент Єва підстрибнула, схопила з гілки фігурку і почала її жадібно їсти. При цьому голодною вона не була.

Та «ведмедик» їй так смакував, що вона потім стрибала, наче білка біля кожного дерева. Проте інші фігурки ми підвішували вже вище. Вона ж собака, як-не-як, а не птаха і не годиться їй, чотирилапій, об’їдати пернатих.

Завтра ми продовжимо підгодівлю.

Але всіх птахів ми все одно нагодувати не зможемо. Тому закликаємо долучитися й інших і не лише в нашому місті, але і в інших населених пунктах Закарпаття.

zakarpatpost.net