Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 14 січня

День на Закарпатті був багатим на події.

ТОП-темою понеділка був снігопад.

Завалене снігом Закарпаття багато хто з краян розчищав від заметів своїми руками та своїми лопатами.

На роботу комунальних служб нарікали буквально в кожному місті області.

До зими вони дійсно виявились не готовими.

Але діти сьогодні активно ліпили сніговиків і насолоджувалися зимовою казкою.

І не тільки вони.

У реабілітаційному центрі бурих ведмедів “Синерир” клишоногі аж танцюввали. Із 25 ведмедів у сплячку впали тільки 13. Інші 9 розважалися.

На щастя, серйозних аварій на дорогах області не було.

Однак на трасі Київ-Чоп у селі Чинадієво Мукачівського району від’єднався причіп від фури і перегородив собою шлях для іншого транспорту, перекривши трасу.

Автомобілі об’їжджають проблемну ділянку, заїжджаючи на автозаправку.

Затор вдалося сфотографувати журналісту газети «Неділя Закарпатські новини».

У понеділок (14.01) у с.Колодне (Іршавський район) негода частко зруйнувала покрівлю їдальні загальноосвітньої школи І-ІІ ст.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

– Старі дерев’яні крокви не витримали навантаження товстого шару снігу й обвалилися, при цьому сама шиферна покрівля не зруйнована, – повідомляє Геннадій Москаль. – Їдальня розташована окремо від приміщення школи, ніхто в результаті надзвичайної ситуації не постраждав. Навчальний процес у школі не переривали й не перериватимуть. Іршавська райдержадміністрація вже створила комісію для документації збитків і відновлення покрівлі.

Хуст снігом завалило не на жарт. За ніч він випав вище колін. Зранку  на вулицях були затори, але зараз центральні дороги розчищені. Старожили кажуть, що такі зими були лише років 20 тому.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини», аби наглядно показати, які в закарпатському містечку наразі замети, сфотографував біля одного з них дівчину середнього зросту. Вони – майже одинакові у висоту.

Собаки стрибають у снігу, наче білочки. Цікаво спостерігати, як такій погоді радіють діти і тварини.

Дорослі ж більше говорять про те, що буде, коли сніг почне танути.

Крім того, як раніше повідомляв zakarpatpost.net, у Хуста на ринку від снігу завалився один з торговельних павільйонів. Наразі наслідки снігопаду ліквідовуються.

У деяких селах Хустського району немає електроенергії.

Сьогодні до редакції газети «Неділя Закарпатські новини» звернулися обурені  мешканці Мукачівського району.

Справа в тому, що там не розчищають дороги і люди не можуть добратися до Мукачева, а багато хто там працює.

Отже, нині вранці із села Гандевориця у село Яблунево місцеві мешканці самі лопатами  прочищали дорогу від снігу.

А ділянка довга, протяжністю приблизно кілометр. Крім того, вона не рівна,  а у вигляді спуску, що берегами з’єднує села.

Люди не могли проїхати, тож чоловікам довелося самим закотити рукави, брати до рук лопати і працювати.

У ці села не їхали маршрутки, тож на роботу тамтешні мешканці запізнилися.

Цікаво, для чого тоді в нас взагалі фінансуються дорожні служби, якщо населенню доводиться за них виконувати їхні ж обов’язки, при чому – вручну… без спецтехніки, яка є у них.

Несприятливі погодні умови, які супроводжувалися значною кількістю опадів, призвели до відключення від електропостачання населених пунктів області.

Так, на 10:00 14 січня по Закарпатській області залишаються відключеними від електропостачання 16 населених пунктів повністю та 8 частково на території Хустського, Рахівського, Перечинського, Великоберезнянського, Іршавського, Ужгородського, Свалявського та Воловецького районів. Зараз на місцях працюють аварійні бригади енергетиків.

Також впродовж минулої доби підрозділи ДСНС області надавали допомогу водіям в буксируванні 6 транспортних засобів, які не могли самостійно рухатися автошляхами області.

А в Ужгороді фахівці аварійно-рятувального загону спеціального призначення проводили аварійні роботи на вул. Добролюбова. Там впале дерево пошкодило автомобіль Dacia Logan, що був припаркований на прибудинковій території, інформує У ДСНС України у Закарпатській області.

У Міжгір’ї нині також через снігопад ні пройти – ні прохати.

Дороги завалені снігом, а комунальні служби вчасно не розчищають транспортні магістралі.

Про це повідомила прес-служба Народного контролю Закарпаття.

Закарпатці вміють дивувати і надихати креативом туристів.

У одному з термальних басейнів Берегова журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов надзвичайно привабливу і цікаву Сніго-бабу.

Її прилаштували неподалік від басейну і відпочиваючі залюбки з нею фотографуються, діти радіють.

Сніго-баба цікава тим, що замість очей у неї огірки, хоча носом слугує традиційна морква. У руках у неї віник, а замість шапки – пластмасовий ящик.

Там, біля гарячих джерел, особлива атмосфера. Незважаючи на холод, люди валяються у снігу і зима сприймається абсолютно інакше.

Світлини засніженого Тячева редакції газети «Неділя Закарпатські новини» надіслали читачі.

Справді природа дуже казкова, снігу випало дуже багато. Утім люди журяться, коли він буде топитися, чи не підтопить їхні будинки.

А от діти не можуть нарадітися такій дивовижній погоді.

Щоправда, у дорослих головний біль – розгрібати його не так уже й легко, бо сніг мокрий.

Як повідомляє відділ комунікації поліції Закарпатської області, співробітники відділу боротьби зі злочинами пов’язаними з торгівлею людьми спільно з поліцейськими Ужгородського відділення поліції виявили у селі Минай факт незаконних дій. Відносно звідниці відкрито кримінальне провадження, а співучасницю, яка безпосередньо надавала інтимні послуги притягнуть до адміністративної відповідальності

Сьогодні, близько 13:00, правоохоронці задокументували факт звідництва на Ужгородщині. Прибувши на місце, до одного з готелів у селі Минай, співробітники відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, виявили там двох жінок, віком 39 та 21 рік. Встановлено, що за попередньою домовленістю, 21-річна ужгородка надала клієнту послуги інтимного характеру. Про зустріч з чоловіком для знайомої попередньо домовилася її старша знайома – теж жителька обласного центру Закарпаття, – повідомляє відділ комунікації поліції Закарпаття.

Станом на тепер за фактом порушення статті 302 Кримінального кодексу України поліція відкрила кримінальне провадження. У справі триває подальша перевірка.

Наразі лижник, який заблукав у горах, перебуває в опіковому відділенні лікарні в Ужгороді, у нього – обмороження пальців нижніх кінцівок.

Стан здоров’я врятованого у Карпатах гірськолижника Ігоря Грищенка покращився, його поки що не транспортуватимуть на лікування до Києва, пише УНІАН.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив головний лікар Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака Юрій Яцина.

За його словами, стан здоров’я гірськолижника, якого транспортували до лікарні в п’ятницю, 11 січня, стабільний, лікування має позитивну тенденцію.

«Чоловік не потребує термінового транспортування до Києва і подальше лікування буде тривати в Ужгороді», – додав головний лікар.

Він також уточнив, що пацієнт перебуває в опіковому відділенні, у нього – обмороження пальців нижніх кінцівок. За інформацією Яцини, поряд з гірськолижником перебуває його дружина.

Громадянин Польщі, якого звинувачують у причетності до підпалі будинку спілки угорців в Ужгороді, заявив у суді, що отримав вказівки щодо нападу від німецького журналіста, який працював консультантом депутата німецького парламенту від ультраправої “Альтернативи для Німеччини”. Про це повідомляє “Радіо Свобода“.

28-річний Міхал Прокопович повідомив Краківському суду, що німецький журналіст Мануель Охсенрайтер дав йому вказівку про напад 4 лютого 2018 року на офіс Угорської культурної асоціації в Ужгороді.

Прокопович є одним з трьох підозрюваних поляків, які мають зв’язки з крайньо правим рухом “Фаланга”, які постали перед судом у Кракові 14 січня.

42-річний Охсенрайтер має зв’язки з польськими правими активістами, включаючи Матеуша Піскорського, засновника проросійської партії “Зміяна”, який був арештований в 2016 році за підозрою в шпигунстві на користь Росії і Китаю.

zakarpatpost.net