Погода у Закарпатті на сьогодні, 15 січня. Народні передбачення, повір’я

Сьогодні на Закарпатті трохи похолодає, але снігопади продовжаться.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде -8, удень – -2 градуси.

Протягом  усього дня небо буде вкрите хмарами. Удень і ввечері буде йти сніг.

У Хусті та Іршаві – вночі буде -9, удень – -5 градуси. З самого ранку небо у Хусті вкриється хмарами, які протримаються до кінця дня. Зранку до середини дня йтиме сніг, ввечері він почнеться знову, проте значно посилиться.

У Воловці – -9 уночі і  -7 удень. З ранку до самого вечора у Воловці небо буде вкрите хмарами. З самого ранку йтиме сніг. Удень він може послабшати, проте до вечора знову набере силу.

У Сваляві – -10 уночі і  -6 удень. Хмарна погода протримається у Сваляві увесь день. Увесь день йтиме дрібний сніг, який до вечора може посилитися.

У Тячеві – нічна температура становитиме – -9, денна – -4.

День буде хмарним – з самого ранку у Тячеві небо вкриється хмарами, які протримаються до самого вечора. Вранішній дрібний сніг повинен закінчитися до середини дня, проте ввечері він розпочнеться знову та піде сильніше.

У Перечині – нічна температура становитиме – -8, денна – -2.

У Перечині сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Дрібний сніг йтиме весь час. У другій половині дня він посилиться і не заспокоїться до самого вечора.

У Великому Березному – вночі -8, удень – -4. У Великому Березному сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Вранці розпочнеться дрібний сніг, і протягом усього дня поступово посилюватиметься.

У Берегові та Виноградові – вночі – -10, удень – -2. Протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Ввечері очікується сніг.

У Міжгір’ї – уночі  -10, вдень – -7. Весь день у Міжгір’ї буде хмарним. Протягом усього дня очікується сніг. Після обіду він повинен піти на спад, проте до вечора знову посилиться.

У Рахові – уночі  -10, вдень – -8. У Рахові протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. З самого ранку йтиме сніг. Удень він може послабшати, проте до вечора знову набере силу.

15 січня вшановується пам’ять святителя Сильвестра Римського, преподобного Сильвестра Печерського і Серафима Саровського. У минулі часи цього дня було Куряче свято. 15 січня чистили курятники і окурювали їх смолою з оманом. Сині вечірні хмари цього дня передвіщали зміну погоди. Спостерігали також за місяцем: якщо його роги гострі та яскраві, слід чекати вітру. У народі говорили: “Січень гонить хурделицю за сім верст” – цей місяць хоча і холодний, але відносно спокійний.

Народні прикмети на 15 січня

  1. Якщо у морозний день півні починають рано співати – чекай відлиги
  2. Якщо сорока шукає притулок серед житла – прикмета до того, що буде заметіль
  3. Якщо людина народилася в Сильвестров день, 15 січня, то він, швидше за все, буде відмінним птахівником. В якості оберега йому рекомендують носити агат
  4. Якщо ввечері 15 січня на небі з’явилися хмари, то це обіцяє переміну погоди
  5. Якщо рано півні заспівали – бути відлизі
  6. Якщо в день 15 січня протерти одвірок заговоренной водою, печалі і хвороби ніколи не увійдуть у хату.
  7. На Сильвестра, 15 січня, зазвичай намагалися не їсти м’ясо. Особливо це стосувалося птиці – прикмети свідчать, що робиться це, щоб щастя з хати не упорхнуло.
  8. Заміжні жінки і старої ворожили, використовуючи цибулини. Посипали сіллю 12 цибулевих часточок і залишали на столі на всю ніч. Вранці дивилися, скільки цибулин змокло – стільки місяців у році і будуть дощовими.
  9. Якщо 15 січня лікувати лихоманку, то хворий скоро видужає
  10. Якщо місяць на небі яскравий і з гострими рогами, то на наступний день буде вітряна погода
  11. Якщо півень заспівав пізно ввечері – чекай зміни погоди
  12. Кури 15 січня рано лягають – чекай холоднечу
  13. Качки і гуси копаються в снігу – скоро потеплішає
  14. Якщо на Сильвестра трапляється буря – чекай сильних морозів у найближчі дні

zakarpatpost.net