Стало відомо, як продаватимуть закарпатцям ліки за електронним рецептом

Вже за кілька місяців в аптеках України низку лікарських препаратів можна буде придбати лише за електронною рецептом.

Про це розповів спікер МОЗ України Олександр Ябчанка. За його словами, електронні рецепти впроваджуватимуть в рамках електронної системи охорони здоров’я, яка успішно працює в Україні з минулого року. Пише Обозреватель

“Повноцінно ця система запрацює з квітня 2019 року. Йдеться про програму “Доступні ліки”, яка перейде в адміністрування Національної служби здоров’я України. Служба безпосередньо компенсуватиме аптекам вартість ліків”, — повідомив спікер Міністерства охорони здоров’я.

За його словами, електронний рецепт запрацює для ліків, які входять у програму реімбурсації. На сьогодні це препарати для лікування бронхіальної астми, серцево-судинних захворювань і діабету другого типу. Згодом планують збільшити перелік.

Ябчанка зазначив, що з квітня 2019 року зазначені ліки можна буде отримати лише за електронним рецептом.

“Щоб отримати електронний рецепт, треба підписати декларацію з лікарем — сімейним, терапевтом або педіатром. Пацієнт приходить до свого лікаря по рецепт. Лікар виписує його, пацієнту приходить смс із кодом на мобільний номер, який вносили у декларацію з лікарем. За цим кодом пацієнт отримує ліки в обраній аптеці. Якщо мобільного телефону немає, пацієнт отримує роздруковану версію електронного рецепта”, — пояснив представник МОЗ.

zakarpatpost.net