Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 19 січня

День на Закарпатті був багатим на події.

Сьогодні закарпатці відзначають свято Водохреща.

Традиційно в Ужгороді цього дня відбулося освячення води.

Найбільше бажаючих долучитися до служіння було біля пішохідного мосту та вздовж набережних.

Очолили Богоявленське освячення води на річці Уж архієреї Православної Церкви України на Закарпатті: єпископ Варсонофій (Руднік), єпископ Віктор (Бедь), єпископ Кирил (Михайлюк).

Освячена на Водохреща вода називається «агіасма», що в перекладі з грецького означає «святиня». Цю «святу» воду люди п’ють, набираюють у судини для зберігання.

Традиційно на свято Водохреща ужгородці занурювалися в холодну воду.

Місце залишилося незмінним – біля дитячої залізниці на Ботанічній набережній.

Для когось така процедура – просто розвага, для когось спроба побороти власні страхи, а хтось щиро віриться, що вода нині має цілющу силу і змиває всі хвороби.

Погода для моржування сьогодні була сприятливою, мороз невеликий. День сонячний.

Дехто пробував себе у ролі підкорювача крижаної купелі вперше, а хтось робить це щороку.

Останнім часом у області трапляється чимало зґвалтувань, у окремих із них потерпілими є неповнолітні. Цікаво, що жертвами педофілів стають не лише дівчата, але іноді навіть закарпатські хлопчики, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Утім декому навіть самого сексу не потрібно. Окремі маніяки радіють від того, що на їхню чоловічу гідність просто хтось подивиться. Правда, не дуже зрозуміло, чому для «публічних виступів» вони обирають дітей, адже, маючи талант до роздягання, можна обрати відповідну професію та ще й отримувати за це гроші. Стриптизери ж сьогодні непогано заробляють. Але, як кажуть, кожному своє.

Скажімо, мешканець села Вільхівка Іршавського району влаштовував демонстрацію свого оголеного тіла перед юними односельчанками. Скільком точно дівчатам показував чоловік свою гідність, навіть важко сказати, бо, як розповіла одна з жінок, якось кілька років тому він демонстративно зняв штани одразу перед багатьма молодицями.

На Закарпатті нині сталася розгерметизація газорпроводу. Ремонтні бригади «Закарпатгазу» вже працюють над усуненням аварії.

У суботу (19.01) після 11-ї години поблизу с.Червоне Ужгородського району сталася розгерметизація підвідного газопроводу середнього тиску, одразу після якої спрацювала автоматична система аварійної безпеки. Через зупинку газопостачання на ділянці в напрямку від Чопа до Берегова без газу залишаються 16 населених пунктів Ужгородського та Берегівського районів, а саме: Червоне, Тисаактелек,  Тисауйфолу, Тисаашвань, Есень, Саловка, Петрівка, Демичев, Тисаактелек, В.Добронь, М.Добронь, Свобода, Бакош, Батєво, Данилівка, Бадів – усього 4 тисячі 298 абонетів.

Про це йдеться на офіційному сайті Геннадія Москаля.

Нині на вулиці Минайській в Ужгороді сталася аварія.

Очевидці каджуть, що через ожеледицю зіштовхнулися два автомобілі.

В результаті зіткнення один з автомобілів влетів у автобусну зупинку, пише  prozak.info

Автомобілі зазнали технічних ушкоджень а один з них зніс лавицю на зупинці.

Тварини вміють любити не лише людей, вони піклуються про своє потомство, можуть бути дуже передбачливими і діяти обдумано. Це довела проста безпорідна собака Жужа з Хуста. Про винахідливу тваринку газеті «Неділя Закарпатські новини» розповіла постійна читачка з міста над Тисою.

Жужа потрапила на одне з підприємств із покаліченою лапкою. Вона кульгає з дитинства. Невеличка зростом і миролюбна тварина охороняє фірму вже близько п’яти років. Разом із нею там проживають ще четверо собак. На жаль, тварини часто голодують. Підгодовують їх частіше люди, що живуть неподалік, а не працівники підприємства. Керівник зовсім не дбає про чотирилапих охоронців, не виділяє на їхнє харчування жодної копійки. Є, звісно, на фірмі ще кілька людей, які пригощають їх тим, що приносять із дому, але не регулярно. Більше того, чорного кобеля Пірата привіз на роботу сам очільник підприємтва. Кажуть, що він раніше жив у його друга, однак набрид господарю, і той вирішив його позбутися.

Тяжко виходити з нескінченних зимових свят і повертатися до нормального життя. Але – хто тебе питає? Товстий календар миготить аркушами, а годинник блимає все новими цифрами, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

У дитинстві чекав, що кожний наступний рік буде ліпшим за попередній. Зараз вже позбувся тієї ілюзії. Наразі прагнеш, аби наступний рік був хоча би не на порядок гіршим за попередній, а тільки трішечки. Але навіть таке скромне бажання ніколи не збувається. За останні п’ять років деградація просто фатальна. Розумієш, що на те є об’єктивні причини, але від того все одно не легше. Дорослому будні подобаються значно більше за свята. Бо будні непретензійні, вони менше обманюють.

У вівторок, 22 січня, Закарпаття разом з усією країною відзначить День Соборності України. Цього року держава святкує 100-річчя з дня проголошення Акту злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

Про це йдуться на офіційному сайті Геннадія Москаля.

Офіційній урочистості почнуться о 12.00 в Ужгороді на площі Народній з покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку. Звідти ж стартуватиме велелюдна хода, яка у супроводі оркестру пронесе центром міста 100-метровий жовто-блакитний стяг. За маршрутом ходи учасники заходу покладуть квіти до пам’ятника Президенту Карпатської України Августину Волошину на набережній Незалежності. Потім колона рушить до пішохідного мосту, аби сполучити прапором два береги Ужа. Ця акція закарпатців вже котре стане символом єднання українців, консолідації країни і спільних прагнень до миру і перемоги.

Мукачівські поліцейські викрили місцевого мешканця.

19-річний мукачівець шість разів з супермаркету у місті Мукачево викрадав банки з ікрою. Загальна сума збитку склала близько 12 тисяч гривень. За усіма фактами розпочато слідство.

До поліцейських Мукачівського відділу поліції надійшло повідомлення про серію крадіжок продуктів харчування з місцевого магазину. Заявник повідомив, що камери відеонагляду зафіксували як молодий чоловік з вітрини викрадає банки з червоною ікрою.

В Угорщині починають будівництво швидкісної автомагістралі М34, яка повинна зв’язати прикордонне місто Загонь з українським Чопом.

Нещодавно договір про будівництво магістралі змінили, тому що чиновники населених пунктів, через які пройде магістраль, відмовилися підписувати документ, інформують Економічні новини.

Зараз планується, що М34 стане продовженням швидкісної траси М3. Дорогу будуватиме кілька угорських підприємств: Unitef’83 Zrt., Roden Kft. та TURA-Terv Kft. Фінансуватися будівництво буде угорським урядом і ЄС. Дорогу закінчать до 2025 року.

Сьогодні на Закарпатті почалося масове моржування.

А хтось це робить щодня і не тільки взимку.

Газета «Неділя Закарпатські новини» ще раніше писала про жінку, яка купається в ужі цілий рік.

Пропонуємо вам познайомитися з нею.

Валентина, незважаючи на холоднечу полюбляє купатися в річці.

Моржує вона не сама, а разом зі свою собакою Барсиком. Чотирилапий супроводжує господиню всюди.

Жінка каже, що рада мати такого відданого компаньйона.

Холодні процедури захопили поціновувачку адреналіну ще в юності.

Сьогодні Закарпатці масово купаються. Але хтось – у крижаній воді, а хтось – у гарячій. Таке задоволення можна отримати у термальних басейнах у Берегові.

У будь-яку пору року вода там тримається температурної позначки +50 градусів. Однак в басейні вона охолоджується до температури +33 градуси за Цельсієм.

Купання в гарячих водоймах там супроводжується щороку на Водохреща і освяченням води.

zakarpatpost.net