Вчені придумали вічну зубну пломбу

Багато пацієнтів стикаються з проблемою, яку до сих пір не могли вирішити стоматологи. Бактерії можуть проникати під зубну пломбу і викликати так званий рецидивний карієс.

Група канадських дослідників з Університету Торонто запропонувала боротися з цим за допомогою новітнього протимікробної матеріалу, який запобігає появі нового карієсу під пломбами, пише politeka.net.

Стаття, де викладені результати дослідження, була опублікована в журналі Scientific Reports.

Традиційно стоматологи намагалися боротися з проблемою рецидивуючого карієсу, включаючи в пломбовий матеріал кілька антибіотиків. Але їх дії вистачало на кілька тижнів.

Однак команда канадських вчених відкрила комбінацію ліків і кварцового скла, які зорганізує, молекула за молекулою. Це збільшує щільність препарату, що дозволяє забезпечити достатній захист на кілька років, як запевняють автори дослідження.

Вчені створили наповнювач з крихітних часток протимікробних препаратів, які заповнюють зубну порожнину і одночасно створюють «захисний бар’єр» від бактерій.

Завдяки тому, що в матеріал пломби будуть включені антимікробні речовини, дія яких триває кілька років, бактерії не зможуть атакувати простору між пломбою і зубом.

zakarpatpost.net