Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 20 січня

День на Закарпатті був багатим на події.

Унікальна природа та мінеральні води не рятують наших земляків від кишково-шлункових захворювань

Здавалося б, серед розкішної карпатської природи, де з-під землі тече цілюща вода, де багато мінеральних джерел, люди б повинні бути абсолютно здоровими, принаймні захворювань кишково-шлункового тракту гіпотетично тут не повинно бути. Але, як не дивно, наша область є одним із лідерів в Україні серед гастроентерологічних недуг. Як таке може бути? Які наслідки може мати переїдання нашими земляками в період зимових свят? Чи може нашкодити здоров’ю піст? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з кандидатом медичних наук, доцентом кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ, лікарем-гастроентерологом Наталією КУРЧАК.

Закарпатський собака Бархан уже давно став справжньою зіркою. Про нього відомо всім читачам газети «Неділя Закарпатські новини».

Ми неодноразово розповідали вам про життя цього унікального чотирилапого, який полюбляє ласувати фруктами, знаходить гриби, влітку самостійно обливає себе водою за допомогою шлангу.

А нещодавно господиня вівчарки розповіла про улюбленця ще одну цікаву історію.

За її словами, Бархан не любить їсти білий хліб, більше того, він відучив купувати його усю родину.

Перечинський красень просто коли знаходив у мисці з їжею білий хліб, брав зубами і викидав його на землю. Усе інше – крупи, бульйон, відварені овочі – поїдав.

Як раніше повідомляв zakarpatpost.net, у присілку ГЕС села Нижній Бистрий Хустського району уночі 17 січня сталася пожежа.

Загорілася будівля колишнього дитячого садочка. Останнім часом там був монастир. Будівлю купили  для використання у духовних цілях. Осередок пожежі знаходився в мансардному приміщенні.

Про це газеті «Неділя Закарпатські новини» повідомила місцева вчителька Ярослава Росоха.

Люди, помітивши вогонь, страшенно перелякалися, боялися, що вибухне ГЕС, адже споруда знаходиться на території гідроелектоостанції. На місце події прибули лікарі та вогнеборці з Хуста.

Крім того,  стало відомо, що під час пожежі загинув один із монахів – о. Юліан Юськів. Іншому вдалося врятуватись.

“Отця Бориса наші місцеві хлопці витягли зі сходів, що вели на дах. Там були житлові приміщення, влітку зробили ремонт, тож цей пластик дуже швидко почав горіти. Крім того, ми ще не знали, скільки балонів там на кухні, боялися, що згорить ГЕС. Монахи дим не чули, бо, йомвірно, заснули і зачаділи, якщо не рятувалися. А кажуть, що загорання почалося з каміна чи димаря”, – зазначила пані Ярослава.

За її словами, монаха, що вижив доправили до лікарні. Зараз він лікується в Ужгороді.

Звістка про підкинуте у під’їзді багатоповерхівки в Хусті немовля швидко набула широкого резонансу – про малюка заговорили у всій області. Волонтери почали збирати допомогу і звозити її до пологового будинку, куди помістили хлопчика, а багато закарпатських родин зголосилися його всиновити. Тож газета «Неділя Закарпатські новини» також вирушила до Хуста знайомитися з Мартіном. Саме так назвали дитину ті, хто знайшов її, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Що відомо про Мартіна  та про його матір

Після скандалів, пов’язаних із Хустським пологовим будинком, зливи різного негативу, ми їхали туди з думкою, що натрапимо на обшарпане приміщення з тарганами та лікарями-монстрами. Однак побачене одразу нас здивувало. Причому приємно. Персонал виявився дуже люб’язним і ввічливим, а сам пологовий не таким, як про нього казали. Всюди було чисто, палати гарні, маніпуляційні оснащені сучасним обладнанням, серед якого багато справді хорошого і якісного.

Загалом, в Україні після Об’єднавчого собору переоформило документи і перейшло до ПЦУ вже близько сотні громад УПЦ (МП). На Закарпатті таких церков дві. Одна на Ужгородщині у селі Минай — парафія Святого Першомученика архідиякона Стефана, а інша у Міжгір’ї — Свято-Петро-Павлівський храм, пише mukachevo.net.

Слід зазначити, що за динамікою приєднання до Православної церкви України переважна більшість в західній частині країни. Наприклад Закарпатська область обігнала у цьому показнику Чернігівську, Одеську та Черкаську області (не враховуючи ті, де кількість переходів – нуль).

Також, в мережі з’явилася інтерактивна карта переходів громад УПЦ (МП) до автокефальної Православної Церкви України.

В Ужгороді бадкомати видають і хліб? Теоретично було б добре, аби як бонус до грошей в Ужгороді в банкоматах видавали ще й продукти.

Принаймні таке враження складається нині біля одного з банкоматів на Петефі.

Там хтось забув буханець хліба, знімаючи з картки гроші.

Утім виглядає це так, ніби банкомат видав хліб.

Можливо, комусь голодному він стане у нагоді…

Але хочеться згадати про один випадок, про який писали ряд ЗМІ. Цю історію записано за словами чоловіка. який захотів, аби його ім’я залишилося невідомим.

ТОП-10 любасу Анці: як стару закарпатку на сексуальні подвиги потягнуло

Посварилася баба Анця з дідом, бо не хотів їй допомогти холодильник пересунути. Розсердилася і сама все зробила. Ображена каже йому:

«Ти старий пердуне, што без мене робивбись. Ти нікому вже не нужен. Лем пердиш у постели і ніякого з тя толку ниє».

«Ото я не нужен! Та я би ся ще хоть десять раз женив! – аж закипів старий. – Циля, сусідка, стара діва, она би на раз удалася мені, лем бим перстом повів, кума ти Маріка ще з молодості ми всякі компліменти робила. Я би лем свиснув, оба би нараз туй була. Олена із другого кунця села, жона Мигаля-євробляхера, хоть і молода, хоть лем 40 году юй, но аж би я захотів, лишила би свого, прийшла би до ня жити. Ще ти перераховувати, чи доста?»

Мешканець села Шишлівці Ужгородського району був доставлений до обласної лікарні з вогнепальним пораненням голови.

Через поранення, несумісне з життям, він помер в приймальному відділенні, – повідомляють Новини Закарпаття.

За словами рідних, чоловік майстрував різні самостріли та піротехнічні вироби, що, ймовірно, і стало причиною смертельного поранення.

Наразі поліція проводить слідчі дії та встановлює причину.

zakarpatpost.net