Яка доля чекає на підкинутого хустського хлопчика

Малюк Мартін плакав два дні, кликав маму

Звістка про підкинуте у під’їзді багатоповерхівки в Хусті немовля швидко набула широкого резонансу – про малюка заговорили у всій області. Волонтери почали збирати допомогу і звозити її до пологового будинку, куди помістили хлопчика, а багато закарпатських родин зголосилися його всиновити. Тож газета «Неділя Закарпатські новини» також вирушила до Хуста знайомитися з Мартіном. Саме так назвали дитину ті, хто знайшов її, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Що відомо про Мартіна  та про його матір

Після скандалів, пов’язаних із Хустським пологовим будинком, зливи різного негативу, ми їхали туди з думкою, що натрапимо на обшарпане приміщення з тарганами та лікарями-монстрами. Однак побачене одразу нас здивувало. Причому приємно. Персонал виявився дуже люб’язним і ввічливим, а сам пологовий не таким, як про нього казали. Всюди було чисто, палати гарні, маніпуляційні оснащені сучасним обладнанням, серед якого багато справді хорошого і якісного.

Коли ми зайшли у відділення, де в ліжечку лежав Мартін, біля нього сиділа привітна жінка, яка дивилася на дитину з любов’ю, наче на рідного сина. Медсестра Ельвіра ГУШКА працює у пологовому більше 35 років – відколи відкрилося відділення для недоношених немовлят. У неї самої троє дітей, має вже й онуків. Каже, що одного з них також звати Мартіном.

«Хлопчика назвали на честь святого Мартіна, адже знайшли його саме в день, коли відзначалося це свято, – розповідає жінка і бере малюка на руки, ніжно пригортає до грудей…

Стискається серце від думки про те, якою турботою може наділити дитину абсолютно чужа людина, а рідна мати цієї крихітки її зреклася.

Тим часом наша співрозмовниця продовжує.

«Його люблю не лише я, а весь колектив. У нас працюють 5 медсестер і дві молодші медсестри, – наголошує вона. – Ви не уявляєте, як він плакав перші два дні. Він чекав на маму. Він кликав її. Це природно для немовлят. Тепер нарешті зрозумів, що чекати на неї марно, став більш спокійним, більше спить, набирає вагу, їсть добре. Дитина здорова і добре розвивається. Він пробуде в нас може місяць, може два, поки визначиться його подальша доля. Сама я дуже мрію, аби ця крихітка потрапила до люблячої родини і стала щасливою».

Жінка також стверджує, що до Мартіна постійно приходять волонтери. Люди приносять йому памперси, засоби для гігієни, одяг, іграшки, ковдри. Багато хто хоче забрати його собі, але після прояснень люди розуміють, що процедура довга і складна.

«Ось лише годину тому до вас була родина з Ужгорода. Принесли багато речей. Їм дуже хотілося всиновити нашого красеня. Загалом найбільше подарунків Мартін має від хустян та ужгородців, – запевняє вона і веде нас показувати, скільки всього принесли хлопчику.

Справді, кількість вражає. У Марітна, як у маленького короля, зараз найбільше всього з усіх дітей, що перебувають у Хустському пологовому будинку. Та як буде далі… від думки про невідомість стискається серце.

За словами Ельвіри ГУШКИ у медичному закладі є «Вікно життя», тож мати могла віднести дитину туди, але, очевидно, вона боялася, що там є камери спостереження. Утім таким чином вона б уникнула кримінальної відповідальності за вчинок.

Скоріш за все, народила хлопчика не дівчина, а жінка, у якої були не перші пологи. Важив малюк 3 кілограми 100 грамів.

Крім того, у нього була правильно перев’язана пуповина, замотана шовковою ниткою, як це робилося раніше в лікарських установах. Хоча в пологових зараз немовлятам встановлюють спеціальні затискачі.

Тож вірогідно навіть, що народжувала мама-зозуля сина не одна, а їй хтось допомагав.

Що ще відомо про неї. Як розповіла одна з жінок, що живе на Київській набережній, де й було знайдено Мартіна, вона бачила через вікно жінку з чорною дорожньою сумкою у темному пальто з капюшоном. Вона була високого зросту і йшла важко. Тож мати це чи її «помічниця» – мають  з’ясувати поліцейські.

Крім того, списати на те, що мати дуже бідна і зреклася сина через те, що не зможе його утримувати, теж не можна, бо очевидці кажуть, що замотано було хлопчина не в дешеві речі.

І ще. Як поінформували у відділі комунікації Закарпатської поліції, повідомлення від мешканки Київської набережної  про дивну знахідку до відділку надійшло 25 грудня о 06.41 ранку. Вона розповіла, що близько 06.30 виявила в під’їзді будинку, де проживає, між першим та другим поверхом дорожню сумку з новонародженою дитинкою, загорнутою в ковдру.

Оскільки подія трапилася о такій ранній порі, це наводить на думку, що принести малюка могла лише хустянка, якщо ж ні – то жінка приїхала власним автомобілем, бо маршрутки так рано ще не їздять.

На жаль, наразі це все, що відомо про людину, яка народила Мартіна.

Правоохоронці також попросили всіх, кому щось більше відомо  про цей випадок, телефонувати за номером 068-50-76-172 до чергової частини. Якщо матір вдасться відшукати, їй «світить» обмеження або позбавлення волі на строк до 3 років.

Які ще цікаві випадки трапляються в Хустському пологовому

Ще перед приїздом до лікарської установи на нас чекав лікар-неонатолог, в.о. начальника відділу материнства і дитинства Хустської райлікарні Михайло Вакару. Саме він виходжував Мартіна, якого доставили до пологового з переохолодженням, його температура тіла була всього 32 градуси. Тож хлопчика довелося помістити до кювезу, утім його стан швидко стабілізувався і зараз із ним усе добре.

Питаємо в медика, чи часто в Хусті трапляються подібні випадки.

«Ні, – запевняє він. – Одного разу до нас прийшла жінка, яка тут народила дитину. Утім поведінка в неї була дивною. Спочатку після пологів їй не хотілося, аби малюка поклали їй на живіт, як зараз це робиться, щоб дитя обсіменилося маминою мікрофлорою, зігрілося теплом  її тіла. Потім вона відмовлялася годувати немовля груддю. Ми не розуміли, чому. Потім стало відомо, що жінка планувала залишити дитину у пологовому відділенні. Ми цілу ніч переконували її не зрікатися малюка. Потім прийшли до неї родичі, чоловік і вона врешті-решт наступного дня, коли її виписали, дитя забрала. Такі випадки у нас трапляються, але дуже рідко. Також якось народила студентка. Приїхала до нас із Мукачева. Вона назвала інше прізвище, невірну адресу, народила дитинку і через добу втекла. Але таке, щоб просто підкинули немовля, це взагалі – майже вдруге, відколи я тут працюю. Зараз, в принципі, мами не відмовляються від своїх дітей. Навпаки, до мене багато хто звертався з проханням всиновити Мартіна. Людей розчулила історія, і вони готові були дати йому все для його щасливого життя. Мене питали не менше 8 людей про те, як би хлопчика взяти в родину. Були навіть сім’ї з Ужгорода. Однак у пологовому будинку усиновлення не проводиться, лише через соціальні служби. А скільки телефонують  бажаючих принести йому допомогу!!! А скільки приносять!»

Про Мартіна лікар розповів, що він спокійний, не плаче, добре харчується.

«Думаю, що мама була не якась соціально неадаптована, а в фінансовому плані забезпечена жінка, що проживала в нормальних побутових умовах. Дитинка при поступленні була доглянутою, не брудною, закутана в гарну ковдру», – запевнив він.

Питаємо також, чи є позитивні зрушення в роботі Хустського пологового.

«За останні півроку у нас з’явився новий аудіометр – апарат, який перевіряє наявність слуху у дітей. Його нам подарували угорці. Таких апаратів на Закарпаття вони привезли декілька. Також на початку цього року ми отримали два кювези. Вони не нові, привезені з-за кордону, але в хорошому стані, ми ними активно користуємось», – розповідає Михайло Вакару.

На запитання, які в основному після пологів виникають проблеми з дітьми, лікар стверджує, що бувають патології під час самих пологів, наприклад, коли дитина не дихає, тож їй потрібно надати реанімаційну допомогу, підключити її до апарату штучної вентиляції легенів, коли немовля дихати самостійно не може.

«У такому випадку прямо в операційній палаті вживаємо реанімаційні заходи. Якщо потрібно, викликаємо реанімаційну бригаду з Мукачева. Хоча в нас багато хороших лікарів, які добре знають свою справу, чудових спеціалістів. Але розумію, що потрібно вчитися й надалі, вивчати новітні технології, постійно вдосконалюватися, тому плануємо незабаром зробити для наших спеціалістів виїзні курси на базі обласної дитячої клінічної лікарні, аби вони більше вдосконалили себе в реанімаційній роботі, – наголосив він. – Якщо говорити про вроджені патології, то їх небагато. Торік таких було всього 5 дітей. Зате більше дітей з’являються на світ з гіпоксією (кисневим голодуванням плоду). У той же час абсолютно здорових дітей також досить мало, відсотків 70-80».

У палаті разом із Мартіном у кювезі ми помітили двох маленьких дівчат. Смаглявих з чорним волоссям. Тож не зацікавитись крихітками ми не змогли. Тому попросили Михайла Вакару розповісти про них більше.

«То – недоношена двійня, народжена на 34-35-ому тижні. Одна дівчинка мала вагу 2 кг 100 г, друга – 1 кг 950 г. Мама в них – ромка з Вишкова і може собі піти погуляти. Від дітей не відмовились, але поки що вони будуть знаходитись у нас, їм потрібен спеціальний догляд», – зазначив він.

Тож ми повертаємося знову до Мартіна. Лікар стверджує, що волонтери почали приносити йому допомогу одразу після того, як лише дізналися про хлопчика.

«Інформація швидко розповсюдилася в Інтернеті. Тож того ж дня, як малюк поступив, мами почали групуватися, радитися і збирати хто що може. Перші речі йому принесли вже після обіду. Пропонували нам навіть гроші, аби ми купили необхідне самі. Але ми відмовилися. Тож жінки вирішили купити ліки. Для Мартіна в нас є безкоштовні годувальні суміші, а люди йому позносили дуже багато всього. Хтось приносить навіть одежу на більший вік – на 5 місяців, тобто на виріст. Загалом пробуде він тут ще близько місяця, поки оформлятимуть документи і шукатимуть маму», – каже лікар.

До Мартіна він дійсно ставиться, наче до рідної дитини, дбайливо оглядає, бере на руки, наче власного сина… та й загалом поводиться, як справжній турбот-ливий батько. Тому хочеться дізнатись про власних дітей Михайла Вакару.

«У мене є 14-річна дочка Даніела та 8-річний син Марк. Обоє дітей люблять малювати, але донька цим займається більш серйозно, а син ще грає в футбол. Загалом саме через любов до дітей я й обрав цю професію. Мені хочеться не просто ділитися з ними любов’ю, але й допомагати тим, хто цього потребує. Тож я мрію, аби в нашого Мартіна все в житті склалося якомога краще, аби він ріс здоровим, щасливим, поруч із людьми, які про нього піклуватимуться, оберігатимуть та любитимуть по-справжньому», – серйозно переконує він.

Наостанок ще раз заходимо до Мартіна. І… диво! Він посміхається. Можливо, цьому крихітному янголятку сниться щось дуже солодке і приємне. Цікаво, що саме.

Газета «Неділя Закарпатські новини» і далі відстежуватиме долю цього малюка. І якщо з’являться нові подробиці щодо матері хлопчика або серйозні зміни в його житті, ми неодмінно повідомимо про це читачів.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net