АНОНС. Мама послала дочку на заробітки, щоб сама жила на широку ногу

Ліда засинала одразу, коли вдавалося впасти на ліжко. Праця виснажувала її до краю. І так було по 16 годин щодня. Ну хіба мінус – неділя. Вона перетворилася на зразкового робота, якого нічого не болить, нічого не турбує, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Обкладинка свіжого номера газети «ПОРАДИ»

Тут, у Чехії, на заводі, що виробляв цукерки, їй ще велося досить солодко. На минулому місці вона працювала в рибному цеху. Руки вже втратили всякі відчуття у солоній воді. Хоч працювали вони в рукавичках. А ще здавалося, що вона пропахла вся рибою – як русалка.  Ще одне попереднє місце роботи – покоївкою. Мало того, що по 8 годин кидалася у готельних номерах, дбала, щоб вони сяяли чистотою.  Намагалася брати ще й години понад норму.

Головне – вранці викинути себе з ліжка, привести до ладу. Ну а потім ти стаєш таким собі слухняним роботом. Такою собі контролюючою штучкою на конвеєрі, яка вся перетворилася на суцільну увагу. Тільки кілька разів за останні шість років Аліна згадувала про те, як опинилася в цій країні. Батьки тоді залишилися без роботи. Це ж знамениті 90-ті. Тато більше не працював інженером, а мама – фармацевтом. Аптека одна з перших зачинила свої двері перед відвідувачами. Аліна була єдиною дочкою в досить заможній, як за радянськими зразками родині.

А тепер у хату прийшли ну буквально злидні. Мама Аліни завжди дуже гарно одягалася, дуже ретельно доглядала за собою, та й взагалі вважала себе чи не першою красунею у місті. Коли на неї звалилося це безгрошів’я, мати ледь не збожеволіла від такої безрадісної перспективи.

А якось до них зайшла в гості сусідка  і повідомила, що якась її знайома набирає в Чехію працівників. Мама блискавично вирішила, що її Аліна теж могла б туди поїхати.  Тільки зараз дочка обмірковує, як це трапилося. Невже мама не боялася – чи вона не втрапить у якусь халепу, в яку потрапляють багато наших співвітчизників за кордоном?  А згодом хіба їй не було страшно за неї – вона ж чудово знала, що Аліна працює по 16 годин на день. Але з радістю брала її гроші. Відремонтувала хату і взагалі ні в чому собі не відмовляла.

Що ж відбувалося далі?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «ПОРАДИ».

Купуйте свіжий номер газети «ПОРАДИ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 18 січня.

zakarpatpost.net