Політична вакцинація Закарпаття = Москаль + Супрун

 Що насправді не можуть поділити голова Закарпатської ОДА та в.о. міністра охорони здоров’я України

Москаль та Супрун досі чекають вибачень один від одного

Цими днями до Ужгорода завітала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Чи чекали на неї на Закарпатті – важко сказати, адже голова Закарпатської ОДА створив їй імідж небажаної гості.

На зустріч із міністеркою особисто він не з’явився, замість себе прислав свого заступника Ярослава Галаса.

Це навіть добре, адже особисте побачення могло закінчитись новими публічними звинуваченнями і матюками.

Усе почалося з того, що на Закарпатті почав поширюватись кір і виникли проблеми з вакцинами. Тоді їх у наш край доставили угорці. А в Міністерстві заявили, що вони не були розмитнені належним чином. Ображений Москаль обізвав у відповідь Супрун ї*анутою.

Тож на сесії облради голова Закарпатської ОДА процитував заяву Супрун, одночасно коментуючи її:

«Подивіться на цю Супрун. Я готую їй відповідь, що їй щеплення треба від дурості… Вчора розповсюдили всі інформаційні агентства її лист: “Є проблеми на Закарпатті, бо там місцева адміністрація, яку очолює Геннадій Москаль, отримали 8000 доз від Угорщини, але не розмитнили їх та завезли контрабандою”. Хоча зараз ми виставляємо митниці – все розмитнено. Це що за ї**нута, я вибачаюсь», – рознервувався привселюдно Москаль.

Інформація про це швидко поширилася і стала справжнім резонансом.

Багато хто від очільника нашого краю чекав вибачень за те, що він нецензурно висловився на адресу жінки.

Але Геннадій Геннадійович не  та людина, що буде просто так вибачатися.

Він заявив на своєму офіційному сайті, що вибачатись повинна перед ним саме Супрун.

Зокрема, про це йдеться у заяві Москаля, опублікованій на його офіційному сайті.

«Мої висловлювання відповідають чинному українському законодавству. Так, пункт 1 статті 227 Цивільного кодексу України вказує: «Фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації». При цьому кодекс не регламентує, якою саме має бути відповідь – емоційною, нейтральною чи якоюсь іншою», – зазначив Москаль.

Також він наголосив, що міністерша поширила інформацію, у якій зачепила особисто його.

«Спростування недостовірної інформації здійснюється особою, яка поширила інформацію. Такого спростування пані Супрун, на превеликий жаль, не зробила. Тому мої висловлювання на сесії обласної ради, – це право на відповідь, передбачене пунктом 1 статті 227 Цивільного кодексу України…Як казали колишні донецькі, «базар надо не только фильтровать, за базар надо отвечать». А тому перша має попросити вибачення пані Супрун за поширення негативної й недостовірної інформації. Якщо її вибачення будуть щирими, тоді вони будуть і від мене. Якщо ж пані Супрун промовчить, мовчатиму і я», – заявив Москаль.

Про інцидент уже всі забули, але тут біда.. на Закарпаття приїхала власною персоною Супрун і під час брифінгу журналісти про все пригадали і спитали від неї про стосунки з Москалем та про вакцини від кору.

Тож міністерша заявила, що вакцин в Україні більш, ніж достатньо і звинуватила у ситуації, що склалася, підопічних Москаля.

– Закарпаття мало нестачу вакцин через помилки вашого Департаменту охорон здоров’я, – наголосила Уляна Супрун. – МОЗ надсилає області вакцини у тій кількості, в якій приходить замовлення від Департаменту охорони здоров’я, а Департамент зробив неправильне замовлення і неправильний розподіл! В Україні є 125% від потреби вакцин, від МОЗ ми стовідсотково передаємо вакцини у тих кількостях, що було замовлено. Якщо ваш Департамент неправильно порахував і їх не замовили, якщо вони неправильно замовляють і неправильно розподіляють, то немає вакцин.

Також вона додала, що Міністерство виділило додаткові кошти на інсуліни, але Москаль і цього разу, як було у випадку з корем, попросив гуманітарну допомогу від угорців, замість того, аби зробити правильне замовлення.

Крім того, за її словами, поведінка керманича Закарпаття  дивна і вона пояснити її не може.

Тож що насправді відбувається в області? Чому ми з простягнутою рукою просимо допомогти Угорщину і відмовляємося від того, що пропонує Київ?

Можливо, це справді якісь політичні ігри? Але через конфлікт із Гройманом, Москаль прагне показати роботу Уряду, до якого відноситься і Супрун, у негативному світлі, та люди в цьому не особливо розбираються і для них антигероєм стає не прем’єр-міністр, не в.о. міністра охорони здоров’я, а Президент, хоча фактично Москаль є в його команді і де-юре працює на Порошенка.

Тим часом угорці в очах багатьох закарпатців постають справжніми героями-рятівниками, адже вони, саме вони дають області потрібні ліки.

Ніхто в даному випадку угорців ні в чому не звинувачує – їх попросили, вони – дали… але поведінка голови ОДА виглядає якось дивно.

Звісно, для політиків – піар є невід’ємною частиною роботи. Тим більше, коли можна попіаритися на питаннях, які на вустах у великої кількості людей. Але ж гратися зі здоров’ям занадто ризиковано. Пограти на публіку можна розумніше, а тут якось зникає здоровий глузд.

Для чого весь цей цирк – незрозуміло. Виходить, що закарпатців колють політичними вакцинами, при чому – регулярно.

Цікаво, що Супрун досі чекає від Москаля вибачення.

– Щодо того, що відбулося з головою ОДА, то я не чула вибачення, – розповіла вона журналістам у Мукачеві під час робочого візиту. – Я думаю, що з людиною, яка так поводиться, нема чого спілкуватися. Тому ми співпрацюємо з Департамент охорони здоров’я і головними лікарями напряму, бо це притомні нормальні люди, які хочуть бачити змінити.

Але ж той самий Департамент, за її ж словами, саме і допустив помилку в період нестачі вакцин. Тож йому Супрун все вибачила, а Москалю, який у критичний момент таки шукав вихід – ні.

Дивні якісь закулісні ігри відбуваються у нас… і ми точно не знаємо усієї правди, бо ці двоє досі ніяк не можуть помиритися, а через нестачу інформації, починають поширюватись різні домисли. І вони не на користь як Супрун, так і Москалю.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net