Закарпатська «Неділя»: свято – для всіх!

Подією останнього тижня січня, безумовно, варто вважати ювілей колективу газети «Неділя». Попри те, що бренд «Неділі» можна назвати найповажнішим у медійному просторі західної України (у 20-30-х роках минулого сторіччя видання виходило у Львові), нова «недільна» ера почалася у 2003-му – в Ужгороді. І саме із цим обласним центром, вважаємо, пов’язане її життя і, не будемо соромитися, – справжній розквіт! – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

15 років для людини – немалий «шмат» життя, для редакційного колективу – майже, ера. Надто – у непрості часи шаленої конкуренції за інформаційний простір, читача, фінанси – це період справжньої боротьби, креативу, наполегливості. І, мусимо визнати, «недільники» із такими викликами пораються!

Понеділкового вечора у приміщенні обласного театру ляльок в Ужгороді випадкових людей не було! Привітати улюблену газету зі святом прийшли і читачі, і автори, і друзі-колеги. Не бракувало теплих і щирих слів привітань, подарунків. Протокол урочистого заходу витримали вповні: духовні настанови – від єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Мілана, вітальна адреса – від єпископа Православної церкви України Варсонофія; подарунки та грамоти – від міського голови Ужгорода Богдана Андріїва, голови Перечинської ОТГ Івана Погоріляка; закарпатська Мельпомена представила повний набір: вітальні слова для душі – від директора Закарпатського музично-драматичного театру Василя Марюхнича, квіти для атмосфери – від улюблениці глядачів заслуженої актриси України Наталії Засухіної, шампанське для  настрою – від головного художника театру, заслуженого діяча мистецтв України Емми Зайцевої.

Газета «Неділя» – яскрава і переконлива відповідь скептикам, які вже з десяток років пророчать смерть друкованим виданням на фоні бурхливого розвитку електронних монстрів. Вона не боїться експериментувати із форматами, формами і темами. Не всі вони – на часі, від деяких проектів доводиться відмовлятися, проте їм на зміну приходять нові! «Лідер року», «ТОП-100 впливових людей Закарпаття», «Успішні жінки» – появи видань із цими назвами чекають чимало читачів, щоб знайти себе, побачити інших, зловтішатися і захоплюватися. Вихід кожного із них – це інформаційний привід і чималий резонанс! Герої ж «недільних» рейтингів стають її друзями – вірними і надійними. Саме їх представили цього вечора радник директора Національного інституту стратегічних досліджень, Повний кавалер Ордена Княгині Ольги Світлана Мітряєва та начальник відділення у місті Ужгороді ужгородської ОДПІ ДФС області Марія Бадида.

Серед низки проектів газети особливої уваги заслуговує останній в часі і чи не найбільш масштабний за розголосом – Міжнародний фестиваль моновистав «Монологи над Ужем». Перший відбувся цієї осені, а вже прислано чимало заявок для участі у наступному. І заявки – не формальні! Про це свідчить відеопривітання, яке надійшло із сонячного Тбілісі від директора Тбіліського державного академічного театру ім. Грибоєдова Миколи Свентицького. Слід зазанчити, що театр посідає особливе місце у «недільному» серці – це відзначили і заслужений артист України, актор театру і кіно Юрій Дяк, і режисер, директор Одеського культурного центру, засновник театрального фестивалю «Молоко» Михайло Журавель.

Ну і особливе товариство на урочистому вечорі – журналістська команда. «Неділя» серед своїх досягнень може сміливо називати команду авторів, які упродовж 15 років співпрацювали з нею. Близько 50 імен, більшість із яких входять до золотого фонду майстрів пера, мали за честь співпрацювати з газетою. Саме про це говорили заслужений журналіст Ганна Валюк, це згадував у відеопривітанні з Барселони журналіст Арт Антонян…

Ну і який же закарпатський вечір без гарної пісні та запального танцю: Закарпатський академічний народний хор, танцювальний колектив «Бліц», вихованці Ужгородського коледжу культури і мистецтва, студенти відділення журналістики УжНУ, співачка Маріанна Сухолова – цілком щиро і впевнено творчо привітали колектив газети і всіх присутніх із гарною датою у житті колективу газети!

І, цілком логічно, урочистості продовжилися в улюбленій локації «Неділі» – Ужгородському замку. Творча атмосфера, традиційна гостинність господарів і бажання спілкуватися – все для того, аби наступні 15 років газети «Неділя» були не менш яскравими, подразливими, резонансними і натхненними!

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net