У Хусті лікарям п’ять місяців не виплачують зарплати, тому вони масово звільняються

Як лікувати людей: торік у серпні створили госпрозрахункове підприємство, а ціни не затвердили досі

Стоматологів Хустського району ще торік перевели на госпрозрахунок. Через це від серпня вони не отримують заробітної плати, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

У результаті розгорівся скандал, який закінчився судовим позовом. Наразі лікарі судяться за те, аби рішення відмінили.

А прийнято його було за ініціативи колишнього начальника управління охорони здоров’я Хустської РДА Василя Бабича.

Причиною було, як вказано у наказі трудового колективу від 30 травня 2018 року: «дефіцит коштів 366,7 тис. грн на оплату праці медичних працівників Хустської РСП без врахування енергоносіїв та медичного забезпечення. Враховуючи дотаційність району (93%), додаткові кошти на покриття заробітної плати медичних працівників Хустського району не передбачені».

Відтак 3 серпня головний лікар Хустської районної поліклініки Василь Мулик видав наказ, за яким було створено госпрозрахункове підприємство, і перевів працівників на новий режим роботи.

Здавалося б, усе ніби добре – медицина реформується у всій державі, але… Тарифи не затверджено досі. Тож скільки грошей лікарі повинні брати з пацієнта? А відтоді пройшло  п’ять місяців. І за весь цей час лікарі не отримали зарплат.

Таку систему медики називають крахом безкоштовної стоматології, яка посприяє ще більшій корупції у їхній сфері. Тепер більшість стоматологів опиняться на вулиці, оскільки не витримають конкуренції з приватними клініками і взагалі залишаться без роботи, адже аби відкрити свою справу, потрібні також гроші…. і чималі.

А з державної роботи справді лікарі почали звільнятися, бо ситуація їх не влаштовує.

Що ж означає це для самих людей?

Передусім реформа зачепила сільську мережу. Отже, отримати вдома послуги люди не можуть. До безкінечності ходити на роботу без зарплати не захоче жоден лікар. Крім того, якщо, наприклад, вагітна ромка, яка не має грошей, іде на прийом у жіночу консультацію (а народжуваність у них висока), її відправлять до стоматолога, прикріпленого до цього підрозділу, а там їй виставлять ціну – вищу, ніж у приватників. Звісно, ніхто не каже, що медицина повинна бути безкоштовною, за все потрібно платити, але звідки вона візьме гроші, аби розрахуватися за лікування зубів? У таких випадках має діяти механізм, який би передбачав для певних категорій малозабезпечених громадян витрати на лікування. Повинна бути якась інстанція, скажімо, міський чи районний відділ соціального забезпечення, чи той же відділ охорони здоров’я РДА. Для найбідніших безкоштовні лікарі є навіть у Європі.

Але й це ще не все. Справа в тому, що проводити стоматологічні операції приватні стоматологи не можуть, оскільки не мають ліцензії.

Держава видає їх лише державним стоматологічним поліклінікам.

Отже, оскільки лікар, який їх раніше проводив у стоматполіклініці, звільнився. Зараз Хуст та Хустський район залишилися без такої можливості. Тобто якщо у вас на зубі кіста – їдьте в інші міста.

Що ж чекає мешканців закарпатського райцентру у майбутньому і яка  перспектива є у лікарів, яких перевели на госпрозрахунок?

Про це газета «Неділя Закарпатські новини» запитала у тимчасово виконуючої обов’язки начальника відділу охорони здоров’я Хустщини Тетяни Такової.

«Справді, лікар, який проводив операції звільнився. Наразі він займається приватною лікарською практикою. Дійсно приватники оперувати пацієнтів не можуть. Однак у нас є молода людина, яка буде це робити. Зараз вона проходить навчання, – зазначила вона. – Що ж стосується тих лікарів, яких перевели на госпрозрахунок, то ситуація така, що держава фінансувати стоматологію не хоче. Мова йде здебільшого про лікарів, які працюють у сільській мережі. Наразі у стоматполіклініці залишилося 12 державних ставок. 37 – на госпрозрахунку. Адекватні тарифи на медичне обслуговування розробляються. Щодо планів, то їх встановлювало керівництво закладу. Норматив залежить від кількості годин роботи (ставка, 0,5 ставки) та часу, що займає лікування одного пацієнта».

Цікаво, що подібні проблеми мали й стоматологи Львова та Івано-Франківська. Але вони виграли суд і зараз працюють у звичному для себе режимі.

«Нам сказали, що в нас недостатньо коштів для того, аби всім до кінця року виплатити зарплати. Ми були згодні кожен піти на два тижні у відпустку за свій рахунок. Тоді б ми вписалися у плановий бюджет. Але керівництво на це не погодилося. Тоді нас змусили підписувати якісь папірці про те, що ми про все повідомлені. Це було у  травні. А в серпні нас перевели на госпрозрахунок. Тобто 36 лікарів, медсестер, санітарок фактично працюють без зарплати. При цьому нам не дали ні пломбуючих матеріалів, ні взагалі ніяких ліків. Усе маємо купувати власним коштом. У нас немає ні цін, ні переліку послуг, до того ж ніхто не знає системи, як цей перехід повинен здійснюватися. Нам у відділі охорони здоров’я сказали, що ми – першопрохідці в Україні. Дивно, чому для експерименту обрали таке маленьке містечко. За законом нам би мали платити бодай мінімалку плюс відсотки з тих коштів, які ми здали. Та коли ми про це сказали, із нас почали сміятися. Мова йде про стоматологів, які працюють при сільських амбулаторіях, лікаря-стоматолога дитячої поліклініки та лікаря-стоматолога жіночої консультації. У нас звичайно є приватні кабінети, де можна лікуватися платно. Але не можна всіх людей позбавляти безкоштовного лікування. Водночас у Конституції України сказано, що кожен громадянин має право на безоплатне отримання медичних послуг. Таким чином, переведення на госпрозрахунок порушує Основний закон», – каже працівниця Хустської стоматполіклініки, яка навіть боїться назватись, бо упевнена, що її звільнять.

Справді лікарі залякані, кажуть, що керівництво має жорстку позицію: «Не подобається – ніхто нікого не тримає».

Отже, починаючи із серпня кожен лікар мав здати план – 23 тисячі гривень на місяць. Зараз – 41 тисяча 740 гривень. Лише так лікар може отримати мінімальну зарплату, тобто в залежності від категорії лікаря 5-10 відсотків від зібраної суми. Але фішка в тому, що поки немає тарифів, брати гроші офіційно за лікування в пацієнтів стоматолог не може, бо не знає, яку суму.

Аби розібратися в юридичних аспектах цього питання, ми звернулися до адвоката Наталії Іляшович, яка й представляє інтереси хустських стоматологів у суді.

«Наразі на бюджетних ставках залишилося всього кілька лікарів Хустської стоматполіклініки. Тобто жоден населений пункт району не зможе забезпечити мешканців безплатними стоматологічними послугами. Якщо пенсіонера заболить зуб, за візит до лікаря він буде змушений заплатити за прейскурантом, затвердженим відділом охорони здоров’я. Це ж стосується і дітей. Таким чином нівелюється конституційне право громадян на отримання безкоштовної медичної допомоги. У зв’язку з цим люди звернулися до суду. Почалося все з того, що районна рада повідомила, що відсутнє фінансування, немає коштів для того, аби виплатити зарплати працівникам. Тому райрада рекомендувала відділу охорони здоров’я створити госпрозрахункове відділення при стоматологічній поліклініці, яке зможе надавати платні послуги. Відділ, у свою чергу, наказав головному лікарю створити таке відділення і 28 штатних посад перевести на госпрозрахунок. Яким чином це має відбуватися – ніхто не визначав. Людей не повідомили, як вони мають надавати ці послуги, прейскурант не розробили, взагалі ніякої калькуляції не було проведено. Однак з 15 серпня працівникам просто перестали платити зарплату. Зараз у Закарпатському окружному адміністративному суді ми оскаржуємо накази про створення госпрозрахункового підприємства, пишемо скарги куди лише можна, у Хустському районному суді оскаржуємо переведення лікарів на госпрозрахунок без повідомлення, оскільки порушено трудові права колективу, а також мешканців Хустського району. Для обслуговування пільгових категорій населення кількох лікарів залишили, але чи фізично вони можуть обслужити всіх – це вже інше питання».

За словами адвокатки, лікарі також звернулися до управління Держпраці в Закарпатській області, аби компетентний орган перевірив діяльність керівника стоматполіклініки і з’ясував, чому не виплачується заробітна плата. Крім того, вони написали звернення голові Хустської РДА Назарію Павлію та голові Закарпатської ОДА Геннадію Москалю, а також начальнику відділу охорони здоров’я (на той час Василю Бабичу) з проханням розібратись у ситуації,  вирішити – чи доцільно створювати таке підприємство і які верстви населення від цього постраждають та скасувати наказ. Але їм відповіли, що підстав, аби скасувати рішення, немає.

«Сподіваюся, що ці питання таки вдасться вирішити, оскільки їм приділено безпрецедентну увагу: проблеми стоматологічної служби було заслухано й обговорено на рівні Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я під час круглого столу, де представники всіх регіонів (управлінь охорони здоров’я, наукових медичних установ та вишів, громадських організацій, а також фахівці, експерти) говорили про наболіле. На основі пропозицій громадська  організація «Асоціація стоматологів України» склала резолюцію, у якій зазначено, що не можна реформувати стоматологію зараз, принаймні до 2020 року», – запевнила Наталія Іляшович.

Виходить, що нині в нас виникла певна колізія: де-юре стоматологія є однією з лікарських спеціальностей поряд із, скажімо, хірургами, анестезіологами, а де-факто ця галузь практично не фінансується, місцеві органи самоврядування на власний розсуд вирішують, як мають виживати комунальні стоматологічні заклади — кого фінансувати, кого переводити на госпрозрахунок, а кого й позбутися взагалі. Державної політики у сфері стоматології в Україні не існує. А потерпають від цього лікарі та пацієнти.

За різними даними, в Україні від 70 до 90% населення мають проблеми з зубами. Найгірша ситуація серед людей похилого віку, а також мешканців сіл, де в штатах медичних установ (якщо вони взагалі є) стоматологів не передбачено. Серед школярів у деяких вікових категоріях потреба стоматологічного втручання складає до 87%. І це насправді катастрофічні дані. Адже дитячі проблеми із зубами переростають у складні дорослі випадки, які потім доведеться лікувати власним коштом.

Звичайно, безкоштовних стоматологів шукають далеко не всі закарпатці. Більшість мешканців Хустщини звикли за лікування чи видалення зубів платити офіційно, більшість давно мають лікарів, яких між собою називають навіть своїми. І між цими медиками існує здорова конкуренція, бо вони знають: якщо припустяться помилки – пацієнта втратять назавжди. І не тільки його, але й його знайомих та друзів, бо «сарафанне радіо» працює краще за будь-яку рекламу. Так само вдячні пацієнти охоче радять свого лікаря усім, кого знають. І загалом люди готові платити за гарну посмішку будь-які гроші, адже розуміють, що це – недешеве задоволення у всьому світі.

Та все ж, хустські стоматологи, яких перевели на госпрозрахунок, теж мають рацію. Адже перед тим як починати реформування, до нього потрібно підготуватися, навчити людей, як працювати, як перелаштуватися і… врешті-решт затвердити ціни, аби вони могли законно заробляти.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net