Закарпатський тиждень: у переддень політичних баталій лякає, насторожує і тішить

Закарпатський тиждень вчергове засвідчив: наступні два місяці ключовими будуть події, пов’язані з виборами. І хоча наразі політичні технологи лише обмінюються результатами власних соціологічних опитувань, проводячи пробні (немов розвідувальні) атаки на електорат, усе говорить за те, що політичні пристрасті заполонять незабаром усі тематичні ніші інформаційних мереж, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Шпаргалка для агітаторів

Тим часом київський десант потужної аналітичної групи оприлюднив результати досліджень, які допоможуть піар-технологам зорієнтуватися в уподобаннях закарпатців. Отже, 64% опитаних назвали напруженою та вибухонебезпечною ситуацію в Україні, натомість у Закарпатті такою назвали лише 29% опитаних, а 53% вважають, що у нас в Закарпатті все спокійно.

Ще 62% закарпатців сказали, що не готові йти протестувати і лише 23% можуть йти на акції протесту. Лише 20% опитаних погодилися з тим, що процеси українізації будуть сприяти об’єднанню жителів Закарпаття,  31% упевнені, що це лише нашкодить Закарпаттю і 48% сказали, що краще не говоритимуть про це. 51% закарпатців переконані, що Угорщина є дружньою і позитивно оцінюють допомогу Угорщини Закарпаттю. І лише 14% вбачають у цьому підготовку до можливого приєднання угорських територій Закарпаття  до Угорщини. 60% опитаних в першу чергу ідентифікують себе як громадяни України, а 31% опитаних вважають себе в першу чергу закарпатцями або представниками своєї національності.

Попередження силовикам

Інформація про безпричинну стрільбу в громадському місці сколихнула соціальні мережі і змусила оперативно відреагувати правоохоронців. 41-річного мешканця Ужгородщини, який здійснив кілька пострілів у напрямку натовпу людей у Чопі, затримали. Ведуться слідчі дії. До речі, майже одночасно з неприємною інформацією з Чопа з’явилася й та, що стосується стрілянини на трасі поблизу Розівки. Щоправда, затриманий звинувачення відхилив. Але спокою два поспіль випадки можливого використання зброї громаді не додають… Її-бо, зброї, стає забагато…

Засторога пішоходам

Не стає спокійніше на вулицях міста і вдень. Попри не надто велику кількість висотних будинків, Ужгород поповнив сумну статистику потерпілих від бурульок, що сипляться з дахів. 56-річна жінка зі скальпованою раною голови, попри відсутність загрози життю, госпіталізована в Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології.

Страшилка для пасажирів

Чи не щодня в соціальних мережах з’являються фото, які засвідчують стан громадського транспорту як непридатний до застосування. Цього тижня маємо ще більш яскраве: колесо маршрутки відвалилося на ходу і обігнало саму машину. Вочевидь, «техогляд», який, як запевняють нас, проходить увесь транспорт, що виходить на лінію, дещо не догледів. І це вже вкотре…

Забавка для влади

Ужгород претендує на статус «Європейське місто спорту-2020». У цьому його приїхала підтримати міжнародна делегація, до якої увійшов і Уповноважений комісар Єврокомісії Лукаша Ворела. Під час зустрічі у міській раді зазначалося, що Ужгород в останні роки приймає дуже багато спортивних заходів всеукраїнського та навіть міжнародного рівнів, має позитивний досвід в організації та проведенні масштабних змагань з великою кількістю учасників. Потребує покращення, звісно, інфраструктура, але зрушення у цьому напрямку також є. Остаточне рішення – за Асоціацією європейських міст спорту після подачі заявки та проходження кількох етапів конкурсу. Однак про те, що окрім красивого статусу дасть це звання містянам, в офіційних повідомленнях не йдеться. Проте є сподівання, що робота над інфраструктурою, яка аж надто очевидно потребує покращення, буде проведена і помічена містянами!

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net