Закарпатцям час переходити на дерев’яні виделки

Екопродукція зараз стає все більш популярною. Україна поступово планує відмовитися від поліетиленових пакетів і це неабияк радує. Ще б відмолися від пластику.

Тим часом дерев’яні столові прибори поступово стають все більш модними. Зараз їх можна як купити в Інтернет-магазинах, так і в багатьох звичайних.

В Ужгороді, щоправда, їх виявити не вдалося. Але журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов дерев’яні виделки в Києві у ЦУМі.

Екологічний посуд наразі створюють не лише з дерева, але й із крохмалю. При чому – у нас, в Україні. Сумський науковець Дмитро Бідюк винайшов одноразовий екологічний посуд та власний аналог поліетилену. Винахідник стверджує, що у звичайному ґрунті стаканчики безслідно зникають упродовж 3 тижнів дня, а пакети – за 7 днів, ще й стають добривом для рослин. Його еко-стаканчики можна використовувати не тільки для напоїв, а ще й як форму для випікання кексів та бісквітів, а також для зберігання продуктів у морозильній камері.

А дерев’яний посуд не є новинкою. Ним користувалися ще наші предки. Тож набагато краще замінити пластикові одноразові прибори, або навіть багаторазові залізні дерев’яними. Адже вироби з дерева, як і великі дерев’яні залишки, розкладаються за 10 років.

А от пластику, аби він зник з лиця землі знадобиться близько 180-200 років, а залізу та алюмінію – взагалі цілих 500.

zakarpatpost.net