У кафе ніхто не їсть. На роботу всі йдуть із бутербродами. Наша землячка – про життя у Нідерландах

Наталія Мерецька чотири роки тому переїхала у село Адорп, що знаходиться в історичному регіоні Твенте на сході Нідерландів. Про побутові дрібниці, які найбільше вразили у країні, вона розповіла Gazeta.ua.

В будинку не більше 17 градусів тепла

“Зимою в українських будинках зазвичай така температура, що ходимо у футболках. У Нідерландах, навпаки, прийнято, щоб було прохолодно. В українсько-голландських родинах із цього приводу іноді доходить до сварок. Наприклад, у нашій спальні батареї завжди відключені. А на ніч обов’язково відкриваємо вікно на провітрювання. Довго звикала до того, що в домі зазвичай не більше 17 градусів тепла. Хоча зараз теж іноді прикручую опалення”, – розповідає українка.

Вранці та на обід їдять бутерброди

“Вранці та в обід усі нідерландці харчуються бутербродами. Це дивує наших українців, які звикли, що обов’яково потрібно поїсти чогось гарячого. В одній книжці із вивчення мови навіть є такий текст: “Я приходжу на роботу. Бачу, що тут є кафе, але в ньому ніхто не їсть. Всі приходять зі своїми бутербродами. Чому ви так робите?”. Дійсно, сендвічі традиційно беруть з собою на роботу. Ходити в заклади харчування не прийнято навіть серед тих, хто має високу зарплатню і може собі це дозволити”.

Автор: з архіву Наталії
Голандці бережуть природу, ніхто не зриває квіти, яких дуже багато у містах та селах.Собливо вільно почувають тварини - вулицями бігають зайці і повзають їжаки, птахи не бояться людей
Голандці бережуть природу, ніхто не зриває квіти, яких дуже багато у містах та селах.Собливо вільно почувають тварини – вулицями бігають зайці і повзають їжаки, птахи не бояться людей

Гарячі страви в Нідерландах зазвичай подають на вечерю, коли за столом збирається родина.

“Зимою тут завжди готують дуже густий гороховий суп із різними видами м’яса та овочами. Дуже люблять дуже люблять майонез, особливо з картоплею фрі. А також м’ясо, яке тушкують декілька годин. Ще одна популярна страва “стампот” – картопля із відвареними овочами, в яку додають ковбаски, – розповідає Наталія. – Ще помітила одну цікаву звичку. Якщо люди йдуть на ринок, завжди купують смажені шматочки риби чи оселедці. Після закупів, там же ними перекушують”.

“Серед десертів найпопулярніший “флан”. Це пудинг, який нагадує дуже густий кисіль. Раніше його продавали у скляних пляшках і на краях було багато залишків. А нідерландці дуже скрупульозні. Якщо тебе запросили в гості на шматочок торта, значить це буде один шматочок, а не два. Все потрібно доїдати. Тому існує спеціальна паличка з гумою для того, щоб вигортати остатки з посуду”.

Кокенхоф - королівський парк квітів у Нідерландах

На вікнах не має занавісок

“Коли зайшла у туалет побачила календар, де позначені дні народження знайомих та родичів. Запитала у чоловіка, що це. Виявилося, такий традиційно висить у вбиральнях багатьох голландців, – каже Наталія Мерецька.

Також у всіх місцевих будинках великі вікна. При цьому на них ніколи не має занавісок. Це роблять для того, щоб заходило більше сонячного світла. Адже на вулиці переважно похмура осіння погода. Для нас це дуже дивно. Знаю, що деякі українці не витримують і таки вішають штори”.

zakarpatpost.net