Які війни за виборців можна спрогнозувати на Закарпатті?

Політолог розповів, як політики маніпулюють свідомістю виборців

Україна готується до виборів, тож закарпатці активно обговорюють, за кого віддати свій голос. Вибір справді не простий, адже на кону доля держави на найближчі п’ять років, її курс і життя кожного з нас. Але на кому спинити вибір, коли всі кандидати на пост президента так гарно говорять, так багато обіцяють і здаються такими розумними та щедрими… У кого які шанси зайняти пост глави держави? Кому наші земляки довіряють найбільше? Чи буде другий тур? І хто до нього має найбільше шансів потрапити?

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з політологом із Ужгорода Віктором ПАЩЕНКОМ.

– Які війни за виборців можна спрогнозувати на Закарпатті?

– Перша (яка вже почалася і буде тривати) – це інформаційна… Це – стара технологія, вона зараз вже запущена. Діє через школи, лікарні. Ясно, що опоненти будуть із цим боротися, ловити когось за руку. Але ця війна – звичайна. Інша – критична. Вона ведеться проти антисистемного кандидата і вона можлива на різних рівнях, коли система намагатиметься залякувати у тому числі за допомогою зброї, побиття та інших методів. Такі речі теж можливі. Ми бачимо зараз війну в Ужгороді Броді – Волошин. Це також елементи цієї системи. Перед виборами загострення таких війн буде. І в кращому випадку це буде війна компроматів, але можливі й більш серйозні речі.

Зараз у ЗМІ публікуються різні рейтинги. В одному лідирує Порошенко, у іншому – Тимошенко, у ще одному – Зеленський. Як так може бути? Це маніпуляція виборцями чи якісь інші технології впливу на свідомість людей? Якщо порівнювати президентські і парламентські вибори, на які з них серед закарпатців явка вища? Чи може виграти кандидат, який пропонуватиме людям соціальні блага – низькі ціни та тарифи, високі зарплати та пенсії… Чи готові повірити виборці черговим обіцянкам? 

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 8 лютого.

zakarpatpost.net