Коли в Ужгороді будуть штрафувати за викинутих собак та сміття на вулицях

Сміття в Ужгороді – питання не нове. Воно актуальне давно і у всі часи. Скільки лише різного непотребу скидають в Уж як мешканці Великоберезнянського, Перечинського та Ужгородського районів, скільки пластику пливе до сусідів-словаків.

Крім того, у самому місті теж нерідко кидають сміття прямо біля смітників, посеред вулиць і площ.

На жаль, за це в нас не штрафують.

Цими днями журналіст газети “Неділя Закарпатські новини” знайшов на вулиці Романа Шухевича (колишня Лавріщева) ціле сміттєве море. І це при тому, що сміття там вивозиться, сміттєві контейнери є.

Більше того, хтось там викинув навіть маленьке цуценя.

На жаль, зловити його не вдалося. Малюк злякався і втік. Скоріше за все, горе-господарі перед тим, як від собаки позбутися, добряче його побили.

Тож де людяність? Зараз так багато говориться про моральні критерії, але в декого вони виявляються лише на словах, а не на справах.

До Європи, як не прикро, нам дуже далеко, бо для прикладу, у Німеччині штраф за викинуту тварину – 25 тисяч євро.

А в плані сміття нам добрим прикладом може послужити досвід Швейцарії. Там всюди порядок, навіть працює сміттєва поліція і всі відходи потрібно сортувати.

Порушників знаходять оперативно і штрафують.

Ось як про один випадок писала Цюріхська газета. По дорозі на роботу прямо з вікна автомобіля чоловік викинув сміття. Його одразу вирахували, сфотографували і підняли на загальний осуд, але й це ще не все. Порушника посудили і наклали 9530 франків (більше 260 тисяч гривень) штрафу: 6000 занедотримання норм утилізації за і забруднення траси, 3000 франків за порушення закону і 530 франків судових витрат. Це дуже жорстоке покарання навіть за швейцарськими мірками, але менталітет там такий, що за зневагу до довкілля потрібно відповідати.

От нам би такі закони! Тоді б в Ужгороді завжди було ідеально чисто і не було б безпритульних тварин!

zakarpatpost.net