Коли закарпатці повернуться до дерев’яних столових приборів

Нещодавно zakarpatpost.net писав про дерев’яні виделки.

А зараз журналісту газети «Неділя Закарпатські новини» вдалося знайти ще й дерев’яні ложки.

Також у Києві в ЦУМі.

Екологічні дерев’яні столові прибори стають все більш затребуваними. Вони розглядаються не тільки як гарний етнічний дизайн кухні, але й як корисні речі для будь-якої людини, яка цінує своє здоров’я і піклується про екологію.

Загалом дерев’яний посуд для наших предків був звичним і вони жили до більше ніж сотні років, були до кінця днів повними сил та бадьорими.

Згодом натуральні столові прибори витіснив алюміній, сталь та пластик.

Утім сьогодні людство все більше починає повертися до першовитоків і почало усвідомлювати, що планету, на якій живемо, не треба забруднювати, адже вироби з заліза та алюмінію розкладаються цілих 500 років, а з пластику – більше сотні.

Крім того, якщо їсти дерев’яними ложками, їжа здаватиметься набагато смачнішою і ароматнішою. Навіть гарячою стравою не можна обпектися.

Цікаво, що перша згадка про дерев’яні ложки зустрічається в «Повісті минулих літ», де описано бенкет у князя Володимира. Цей бенкет знаменитий тим, що дружинники обурилися, коли їх почали пригощати ні з срібних ложок, а з дерев’яних. Князь тут же звелів кувати срібні, повідомляється далі в переказі. Однак дерев’яна ложка ще довго існувала на Русі, незважаючи на те, що бурхливий розвиток металургії призводив до витіснення дерев’яних предметів з ужитку.

Сьогодні ми почали повертатися до мудрості предків і модним стає все натуральне. І це добре. Адже природне завжди є здоровим. Та й ціна на дерев’яні столові прибори є дуже низькою – від 5 до 20 гривень.

zakarpatpost.net