Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 15 лютого

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді єгиптянин мало не зарізав студента-індійця.

Нападнику оголошено про підозру.

За процесуального керівництва Ужгородської місцевої прокуратури оголошено про підозру 33-річному іноземцю, громадянину Арабської Республіки Єгипет, у нанесенні умисного тяжкого тілесного ушкодження студенту вищого навчального закладу в м. Ужгороді (ч.1 ст. 121 КК України), інформує прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Як встановлено в ході досудового  розслідування, близько 20 год. 13 лютого, підозрюваний, через раптово виниклі неприязні відносини, вдарив ножем потерпілого в грудну клітину та втік з місця події. 24-річного юнака, який є громадянином Республіки Індія і зараз навчається в одному з ВНЗ обласного  центру, з травмою доставили до місцевої лікарні.

На разі процесуальний прокурор погодив та скерував до суду клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Тячівською місцевою прокуратурою забезпечено належне підтримання публічного обвинувачення у кримінальному провадженні стосовно 37-річного місцевого мешканця, який, у серпні 2018 року, скоїв розбійний напад на пенсіонерку.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Так, прокурором в суді доведено, що обвинувачений вночі, попередньо вимкнувши електропостачання, проник всередину будинку, де напав на 80-річну пенсіонерку. Погрожуючи жінці кухонним ножем, нападник наніс їй тілесні ушкодження та втік, викравши деяке майно пенсіонерки.

Дії чоловіка кваліфіковані за ч.3 ст.187 КК України, тобто напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя та здоров’я особи, яка зазнала нападу та з проникненням у житло.

Вчора закарпатці інтенсивно укладали шлюби. Загалом у області стали на рушничок щастя 64 пари.Щасливою дружиною стала також  керівник відділу державної реєстрації актів цивільного стану УДР ГТУЮ у Закарпатській області Ельвіра Леско та її наречений Володимир.Загалом в Ужгороді вчора одружилися 9 пар, із яких 3 – у рамках проекту “Шлюб за добу”.

А в рамках акції «Кохання поза часом» Ужгородський, Мукачівський та Виноградівський РАЦСи працювали до півночі.

Багато закарпатців також подавали заяви на одруження, очевидно, холопці в цей день охоче освідчувались дівчатам у коханні, а вони радісно приймали пропозиції руки і серця та  швидесенько прямували до ДРАЦСів.

Як повідомляє відділ комунікації Закарпатської поліції, під час проведення слідчо-оперативних дій на місці події правоохоронці встановили, що 56-річний мешканець села Гукливий на власному автомобілі Mitsubishi Pajero Sport пробуксовував на снігу.

Чоловік попросив свого пасажира, 32-річного мешканця села Скотарське, щоб той допоміг підштовхнути автомобіль зі снігу. Під час буксування, молодший чоловік випадково впав під автомобіль. Від отриманих травм чоловік загинув на місці події.

Водія іномарки освідували на стан сп’яніння. У крові виявлено 1,4 проміле алкоголю.

За фактом смертельної ДТП відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України, тобто порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть людини. Слідство у справі триває.

В Ужгороді, біля історико-культурного центру «Совине гніздо», розпочався традиційний триденний «Медовуха Фест».
Свято медового напою, як і щорічно, організовує Асоціація пасічників Закарпаття за підтримки Ужгородської міської ради.

Понад три десятки виробників представили тут свою продукцію. Приїхали на фестивалю до Ужгорода і кращі бджолярі краю, які привезли мед, пилок, прополіс, солодощі та навіть косметику на основі меду тощо, повідомляє прес-служба Ужгородської міської ради.

Чимало представлено тут і виноробів, однак головним напоєм на святі вважають медовуху. Учасники фестивалю готові розповісти всім охочим секрети її виготовлення та навіть провести майстер-клас.

Тут також можна придбати домашні сири, ковбаси, сувеніри ручної роботи й інше. Організатори обіціють і цікаву концертну програму.

Офіційне відкриття фестивалю відбудеться у суботу, 16 лютого, о 13.00. Триватиме «Медовуха Фест» до вечора неділі, 17 лютого. 

Ремонт набережної незалежності в Ужгороді, що розпочався торік, через погодні умови на зиму припинився. Зараз, як тільки потепліло, працівники підрядної організації приступили до роботи знову.

Наразі знімають стару бруківку і готують майданчик під нову.

Працюють одразу з двох кінців ділянки – з одного боку біля мосту Масарика, з іншого – біля  школи Масарика.

Скоріш за все, що такими темпами, реконструкція завершиться швидко. Тим більше, що залишилося не так уже й багато роботи – 15-20 відсотків протяжності набережної.

Стільки знущань над собою в Ужгороді не пережила жодна роздинка. Одразу після встановлення фотозони “Я люблю Ужгород”, у весерні 2017 року, літери почали ламати. Більше того, під прицілом вандалів опинилося навіть серце міста.  Нещодавно літери поламали знову.

Цього разу мерія вирішила їх демонтувати.

Зараз у міській раді не готові коментувати, коли буде відновлена фотозона і чи буде її відновлено взагалі. Принаймні найближчим часом цього точно не буде.

Фотозона була на балансі КП “Уж-Фест”, яка головним чином проводить в місті фестивалі і постійні ремонти “нерентабельної” фотозони били по бюджету підприємства. Коштувапла вона підприємству майже 90 тисяч гривень.

Разом з першими подихами весни почала прокидатися природа. В Ужгороді розпускаються квіти, брунькують дерева, починають літати комахи.

Зокрема, днями активізувалися клопи-солдатики.

Живуть вони на липах на набережних.

Їх хоч і не так багато, як влітку, однак і немало.

Чорні комашки з червоним малюнком на спині нерідко опиняються і під ногами перехожих.

Цікаво, що їх ще називають москалями. Таку назву вони отримали через забарвлення, схоже на мундири російських солдатів.

Живляться клопи соком рослин, а також меншими родичами. Серед них поширеним явищем є канібалізм.

Живуть солдатики колоніями від декількох десятків до близько сотні особин.

Біля ясену Масарика в Ужгороді замінять бруківку.

Ця ділянка справді мала досить занедбаний вигляд у плані дорожнього покриття. Адже поруч – уже оновлена частина набережної виглядала зовсім по-іншому.

Тим часом знаменитий легендарний пенсільванський ясен залишається в центрі уваги туристів. Про нього існує багато різних легенд – починаючи від походження, закінчуючи тим, що під коренями заховано послання до нащадків. Тож біля величезного дерева людно у всі пори року. Не хочеться ж, аби туристи мали про місто не зовсім приємне враження.

Тож  цими днями біля ясена Масарика закипіла робота. Стару бруківку знімають і готують майданчик для нової. Невдовзі тут також буде гарно.

Гарна оздоба міста – серце у центрі Ужгорода продовжує радувати перехожих і додавати хорошого настрою.

Загалом місто у сердечках сприймається по-особливому і ніби засвідчує любов до столиці Закарпаття з боку людей.

Більше б таких яскравих освідчень, як це серце, яке з’являється в Ужгороді до свята закоханих далеко не перший рік.

Шкода, що саме напередодні Дня святого Валентина в місті демонтували фотозону «Я люблю Ужгород», яку нещадно ламали одразу після її встановлення. І робилося це не навмисне, а цілеспрямовано.

Порушників же жодного разу не покарали.

Утім радують ще маленькі «любовні» деталі і хотілося б, аби вони були в Ужгороді не лише з нагоди певних подій, а постійно, бо любити місто, на жаль, населення потрібно вчити.

Із понеділка, 18 лютого, в ужгородських школах відновлюється навчання. Таке рішення сьогодні, з огляду на показники захворюваності на ГРВІ та грип, прийняли на засіданні протиепідемічної комісії у міській раді.

Як зазначалося, карантинні заходи цьогоріч запровадили вчасно – до піку епідемічних показників і це дало результат – уже другий тиждень спостерігається стабільна тенденція до зниження захворюваності. Зокрема, минулого тижня кількість звернень до медиків із симптомами грипу та ГРВІ знизилася майже на 7%, цього – майже на 20%, у тому числі щодо дітей – на 18,5%. Загалом зараз кількість захворілих на 6,8% нижче епідпорогу.

На 24% знизилася захворюваність дітей шкільного віку, хоча питома вага школярів серед недужих – 29%. На 7-8% менше і хворих, які потребували госпіталізацію в стаціонари лікарень. Як повідомив на засіданні комісії головний лікар міської дитячої лікарні Ігор Рошко, у закладі вперше за останній місяць значно менше діток на стаціонарному лікуванні.

Вчора, 14 лютого, на лінію «102» надійшло повідомлення про раптову смерть 10-річного мешканця села Боржавське, що на Виноградівщині. Поліцією вже встановлено, що дитина померла дорогою до лікарні, куди її доправляли через отруєння невідомою речовиною. Хлопчик помер у кареті швидкої медичної допомоги.

Слідчо-оперативна група поспілкувалася з батьками дитини. За попередньою інформацією, перебуваючи вдома, хлопчик випадково випив невідому речовину, внаслідок чого його самопочуття погіршилося і батьки викликали лікарів. На жаль, врятувати життя дитині не вдалося. За фактом розпочате слідство за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України. Тіло направили до прозектури, де буде встановлено причину смерті. У справі триває досудове слідство, інформує Відділ комунікації поліції Закарпатської області.

zakarpatpost.net