Зростання цін в Україні випереджає прогнози: названі причини

Незважаючи на те, що інфляція в Україні стала найнижчою за п’ять років, її темпи перевищили прогноз Національного банку України (НБУ). Про це повідомила прес-служба НБУ, пише “Сегодня“.

“Незважаючи на зниження, інфляція очікувано перевищила цілі Національного банку 6% ± 2 процентних пункти (п.п.) на кінець минулого року”, – констатували в Нацбанку.

Як пояснили в НБУ, інфляція відхилилася від цілі, головним чином, через дії факторів, на які монетарна політика регулятора має обмежений вплив, зокрема це:

  • підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів;
  • зростання виробничих витрат під впливом підвищення заробітних плат;
  • підвищення світових цін на нафту протягом більшої частини року;
  • звуження пропозиції овочів через несприятливі погодні умови.

Важливим драйвером інфляції також був споживчий попит, який зростав через підвищення заробітних плат – в 2018 році реальні зарплати були на 12,5% вище, ніж рік тому, відзначили в НБУ.

“Також протягом більшої частини року вагомими факторами, які впливали на економічні настрої, були невизначеність щодо відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом і високі зовнішні ризики”, – додали в Нацбанку.

Водночас, зниженню інфляції сприяла жорстка монетарна політика, яку НБУ вирішив продовжити..

“Національний банк свідомо вибрав довгий шлях повернення інфляції до цілі, щоб мінімізувати втрати для економічного зростання. Таке балансування між необхідністю приведення інфляції до цілі та підтримкою економічного зростання є відображенням гнучкості режиму інфляційного таргетування”, – пояснили в Нацбанку.

zakarpatpost.net