Закарпатський професор розповів, чому в школі точні науки викладаються нецікаво

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповів завідувач кафедри фізики напівпровідників УжНУ,  член-кореспондент НАН України, доктор фізико-математичних наук, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Юліан ВИСОЧАНСЬКИЙ.

Через 10 років після закінчення школи більшість учнів крім закону Ньютона не пам’ятають нічого. Дисципліна викладається нецікаво і як правило, небагато хто з молоді виявляє бажання займатися цією наукою. Як  гадаєте, чому?

Думаю, тут якусь роль зіграли і ринок, і методика, і реформування. Можливо, я занадто консервативний. Але згадаймо старі програми. Була така німецька схема навчального процесу, коли від першого класу до десятого, а потім в університеті людина прямувала догори з багажем знань. Був недолік, що потрібно було вчити дітей багато всього, а чи все їм було потрібним. Американська схема, коли в школі вчать мало, але потім на спеціалізації в університеті, як літак різко злітає, студент гризе науку сам. Ми почали реформувати так – ніби від німецької схеми до американської. А результат такий, що можна взяти підручник фізики і в ньому майже не побачити формул. Там – якісь казки. Мені здається, що оце трансформування навчального процесу. Ймовірно не тільки по фізиці, але й по іншим дисциплінам, від тих підручників, які були в якійсь мірі усталеними, відпрацьованими і є причиною того, що діти не розуміють предмет. Зрозуміло, життя йде вперед, потрібно щось міняти, але зміни у нас відбулися не найкращим чином у програмах, у змісті підручників, у різних напрямках навчального процесу. Зараз модно казати, що знання не потрібно накопичувати, потрібні компетенції, але ж вони будуть лише при певному багажі знань у будь-якій сфері діяльності. Якщо людина трохи знає про все і вважає себе компетентною, то про що говорити. Крім того, вчитель повинен бути мотивованим. Тобто зацікавленим, щоб добре начати дітей. А діти і їхні батьки мають бути зацікавлені в тому, що якщо людина отримала освіту, заробить собі на життя.

zakarpatpost.net