Закарпатський тиждень: у полоні духовності та скандалів

Тиждень видався, будемо щирими, цілком позитивним! Якщо й траплялися прикрощі, то вони відверто тьмяніли на фоні креативу та оптимізму, до яких надихали гарні новини. Хоча і їх можна розглядати під різними емоційними кутами, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Сумнівна туристична атракція

Закарпатські дороги, з яких разом зі снігом зник і асфальт, стали темою обговорення Кабміну. До речі, Закарпатська область – одна з трьох (ще Дніпропетровська та Хмельницька), де Рахункова палата зараз проводить аудит щодо ефективності витрачання коштів на ремонт доріг. Прем’єр-міністр звернув увагу на критичну ситуацію на трасі Н-09, яка проходить через Закарпаття. Місцеві мешканці навіть неодноразово через це влаштовували пікети. Якщо ситуація не зміниться, то, не виключено, що на Закарпатті приміщення Служби автомобільних доріг розберуть по цеглинах і ними перекриють ями.

Піррова перемога чи камінь Сізіфа

Соціальні мережі сколихнуло відео, розміщене журналістом Віталієм Глаголою, у якому чітко видно, як словацький митник вимагає від українця хабар – «на каву». Реакція офіційних структур країни-сусідки не забарилася – відкрито провадження у справі, митника відсторонено… Не забарилася і реакція колег підозрюваного – Інтернет заряснів повідомленнями про утиски, до яких вдаються словацькі митники щодо українських громадян. Українські громадяни, хоча й не голосно, але почали закидати Глаголі, що через нього отримали додаткові проблеми…

Обікрав банкомат на півмільйона

Інцидент стався вночі 10 лютого, у селищі Олика Волинської області. Тут затримали 3 чоловіків, серед яких мешканець Закарпаття. Чоловіків затримали вранці після того як ті за допомогою інструментів пошкодили банкомат та викрали звідти дві касети з грошима. Всього чоловіки викрали 600 тисяч гривень. Після затримання у них було вилучено гроші, болгарку, викрутки рулони самоклеючої плівки та серцевину замка. Вже згодом стало відомо, що затриманими є 40-річний лучанин, 33-річний уродженець Закарпаття та 34-річний мешканець Рівненщини.

Священний піар

Ціла низка заходів, пов’язаних із божественною тематикою заполонила закарпатський простір. Першим у цій низці стало представлення копії у головній адмінбудівлі Закарпаття. Незабаром чиновництво за ініціативи Міжконфесійної Духовної Ради Закарпаття вперше зорганізувало молитовний сніданок, на який з’явився політичний та адміністративний бомонд краю. Почали навіть спільно творити рукописну біблію… Усі ці, неоднозначні з точки зору політичної етики, акції перманентно перебивалися інформацією про фактичний чи потенційний перехід православних єпархій краю під юрисдикцію українського православія. Причому інформація ця почасти нагадувала фронтові зведення – приміром, про можливість замінування храмів, чия громада готова змінити «власника». Схоже, цей «фронт» ще довго бентежитиме уми, серця і «руки» зацікавлених…

Танцювальний хист Рахова

На початку лютого в Києві відбувся  III Всеукраїнський фестиваль-конкурс із спортивних бальних танців «Кубок України – етап Кубку світу – 2019 (World Cup – 2019)». Закарпаття на конкурсі представляли вихованці хореографічного колективу «Стиль» Рахівського районного будинку дитячої та юнацької творчості (кер.Рябчук Валерій Валерійович). Юні танцюристи посіли шість призових місць в категорії «Ювенале-1» з латиноамериканської та європейської програми та пройшли до наступного етапу до чемпіонату Світу-2019.

Спортивна гордість Закарпаття і України

Українська спортсменка Аннамарі Данча (Чундак) завоювала «срібло» на чемпіонаті світу зі сноубордингу, ставши віце-чемпіонкою світу в дисципліні паралельний слалом. Це – перша медаль на чемпіонатах світу зі сноубордингу в історії України. А для 28-річної українки це – найкращий результат в кар’єрі. Вона ніколи не фінішувала вище 15-го місця в паралельному слаломі на чемпіонатах світу. А її найкращим результатом в будь-яких дисциплінах було 6-те місце на цьому ж чемпіонаті світу. І нинішнє досягнення, сподіваємося ми, не останнє в її спортивній кар’єрі!

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net