Відгадайте, скільки наймолодшій мамі Ужгорода років: 12, 13, 14

Логічною розв’язкою спільного проживання подружжя є народження дитини. Однак останнім часом народжуваність на Закарпатті дещо скоротилася навіть попри те, що наша область вважається лідером у цьому питанні, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Зокрема, протягом 2018 року на Закарпатті народилося 13995 немовлят, майже на 500 менше, ніж позаторік. В Ужгороді народжуваність також не значно перевищила смертність. Народилося 1505 малюків і померло 1319 осіб.

Цікаво, що наймолодшій мамі, яка торік в Ужгороді народила дитину виповнилося всього 14 років.

Загалом на Закарпатті рання вагітність за рахунок ромів не вважається дивиною. Проте мамами в юному віці стають не лише ромські дівчата. Зокрема, в Тячівському та Рахівському районах усе більше дівчат народжують у 15 та 16-річному віці.

А у світі найбільш рання вагітність, зафіксована медиками, виявилася в уродженки Перу Ліни Медіни. Дівчинка народилася 27 вересня 1933 року, а вже у віці 5 років, 7 місяців і 21 дня стала наймолодшою мамою в світі. Цей рекорд досі не побитий. Ліна народила хлопчика шляхом кесаревого розтину.

Має рекорди народжуваності й Україна. Наприклад, Ліза з Харкова завагітніла від власного діда і народила дитину у 6 років. Це було у 1934 році. Вона виносила здорову дівчинку, вагою 3 кілограми, однак народжувала природним шляхом і під час пологів немовля померло.

Якщо в Ужгороді все більше жінок стають мамами після 40, то в Україні є більші рекордсмени. Наприклад, Валентина Підвербна з Чернігова у 2011 році народила дівчинку у віці 66 років.

А от у 2017 році світ шокувала інша новина: 101-річна італійка після пересадки яєчників народила 4-кілограмового сина.  У старенької матері це 17-та за рахунком дитина. Але шокує в цій історії й інше. Справа в тому, що чоловік Анатолії Вертаделли помер ще в 1998 році. Тож аби завагітніти вона знайшла собі 26-річного донора сперми через Інтернет.

Раніше найстаршою матір’ю в світі вважалася Малегвале Рамокгопа з ПАР, яка стала матір’ю близнят в 1931-му — у віці 92 років!

Повний текст матеріалу читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини» від 8 лютого.

zakarpatpost.net