Із 1 березня закарпатцям видаватимуть субсидію грішми. Як це буде і що з цього вийде

З 1 березня почнуть виплачувати грішми субсидію тим, кому пільга була призначена в жовтні-грудні 2018 року.

Пенсіонери отримають гроші разом із ­пенсією. Якщо мають картку Ощадбанку, ­зарахують туди. Якщо пенсійна картка іншого банку — кошти можна буде зняти в банкоматі фінустанови. Тим, хто отримує виплати через Укрпошту, субсидію принесе листоноша, пише Gazeta.ua.

Іншим субсидіантам прийде грошовий переказ до Ощадбанку. Щоб отримати його, треба прийти з паспортом та ідентифікаційним кодом.

“Наприклад, сім’я має субсидію на опалення 1600 гривень. У лютому прийшла платіжка за газ на 1100. Зекономлені 500 гривень можна буде використати на власні потреби, або заплатити ними за воду чи електроенергію. Суть нового механізму монетизації субсидій — людина отримує готівку, самостійно сплачує рахунки. Зекономлені гроші витрачає на власні потреби. Таким чином, поняття обов’язковий платіж — скасовується”, — пояснюють у Міністерстві соціальної політики.

У середньому розмір субсидії в Україні становить 1500 грн. Одночасно діятимуть дві схеми монетизації, зазначають у Міністерстві. Споживачам, які оформили пільги цьогоріч, гроші прийдуть на рахунок в Ощадбанку. На руки їх не даватимуть. Автоматично списуватимуть на оплату комунальних. Експеримент триватиме до травня. Потім уряд вирішить, яка зі схем монетизації субсидій ефективніша.

– Монетизацію субсидій треба проводити єдиним способом, що передбачений законом про комунальні послуги. Це виплата грошей безпосередньо споживачу. Всі інші варіанти необґрунтовані та нерозумні. Вони лише заплутують українців, – говорить 39-річний Олексій Хабатюк, заступник начальника департаменту енергоефективності Нафтогазу.

– Усіх субсидіантів реально перевести на готівкову форму отримання допомоги з березня цього року. Зараз за людину розраховується держава, переказує гроші напряму постачальникам. Субсидії у грошовій формі вигідні для українців. По-перше, з’являється стимул економити ресурси. Якщо родина спалить менше газу, то гроші зможе використати на інші потреби. По-друге, громадяни взагалі можуть відмовитися використовувати газ для опалення. Замінити його дровами, якщо є така можливість. Це стосується тих, хто живе в приватних будинках. Крім того, споживачам не приписуватимуть додаткові обсяги газу. Це поширене останнім часом.

– Видача субсидій “на руки” – найоптимальніший шлях проходження грошей. До цього діяли складні процедури розрахунків між надавачами послуг і відділами субсидій, – каже 68-річний Олександр Сергієнко, директор дослідницького центру “Інститут міста”.

– У Києві є кілька сотень підприємств, яким потрібно перераховувати гроші. Це жеки, підприємства теплокомуненерго і водопостачання. Тепер процедура проходження коштів максимально спрощена. Людині субсидію у грошовій формі зараховуватимуть на картку. Але зекономити на опаленні вдасться небагатьом. Рівень забезпечення централізованим опаленням в Україні – близько 70 відсотків. У більшості квартир немає індивідуальних лічильників тепла. Тобто людина фізично не зможе економити. Навіть якщо перекриватиме вентиль на батареї. Бо в платіжці враховують квадратні метри, а не рівень споживання. Крім того, українці бояться економити, щоб наступного сезону їм не зменшили субсидію. Кілька років тому Нафтогаз у Кіровоградській області перевірив 200 тисяч домогосподарств, що опалювалися газом. Ті, хто отримував субсидію, споживали в 1,5 разу більше ресурсу.

Боятися, що люди витратять ці гроші не за призначенням – не варто. Вигідніше заплатити за комунальні, ніж втратити субсидію. За новими правилами, якщо субсидіант матиме борг понад 20 неоподатковуваних мінімумів – 340 гривень, то втратить пільги. Щоправда, борги можуть виникати через технічні збої. Наприклад, заплатили в останній день і гроші не встигли потрапити на рахунок. Або субсидію отримають із ­пенсією 25 числа. Пенсіонер просто не встигне заплатити. В уряді вже пояснили – допомоги не позбавлятимуть, якщо борг виник через затримку монетизованої субсидії. Як тоді людині довести, що вона не отримала гроші від держави? Треба йти у банк, брати довідку, нести її до управління соцзахисту. Вже зараз там назбиралася велика кількість заяв на призначення субсидії, які чекають розгляду по два й більше місяці. Така ситуація виникла через зміну правил оформлення навесні минулого року. Тепер більшість заяв відправляють на розгляд комісій. Останні не справляються.

3 742 075 осіб оформили субсидію, станом на грудень минулого року. 2 617 209 із них – пенсіонери. Більше половини отримують пенсію в банках. Решта – через Укрпошту, за даними Міністерства соціальної політики.

zakarpatpost.net