Чому закарпатські собаки люблять рибу і мишей

Вівчарка Бархан із Перечина вже давно став улюбленцем редакції газети «Неділя Закарпатські новини».

Журналісти у захваті від дотепних витівок цього чотирилапого, який щоразу дивує новими здібностями.

Як раніше повідомляв zakarpatpost.net, собака влітку обливається зі шланга холодною водою, вміє пірнати у річці, шукати домашні речі, полюбляє їсти овочі та фрукти. Його улюбленими делікатесами є виноград, кавуни, яблука, морква.

А днями Бархана господиня вирішила нагодувати рибою. Вона йому не сподобалась. Спочатку домашній улюбленець зловив її в повітрі, коли його пригощали, далі різко виплюнув. І тут почалося найцікавіше. Очевидно, собаці не сподобався запах, бо він довго витирав мордочку в сніг, трусив головою. Спостерігати за поведінкою пухнастого красеня було дуже весело. Однак згодом, усе ж допитливий Бархан вирішив дослідити, що то за їжа. Він обнюхав рибу, при чому робив це обережно і довго. І тільки після цього врешті-решт з’їв її.

А бабуся Бархана Джета рибу навпаки дуже любить. А ще їй до вподоби полювати за мишами. Гризунів вона не їсть, але ловить набагато краще за найспритнішого кота.

Для цього вона може годинами чатувати за своєю жертвою.

Розуміє, що таке щур, а що таке миша. Бо коли господар каже їй: «Джетка, щур!», іде шукати його до дощок, що складені біля сараю. Коли ж вона чує: «Джетка, мишка», одразу починає копати. Якщо це літо чи весна, риє землю. Узимку ж із особливим азартом копає сніг. Так вона може перерити великі території. Хазяї собаки жартують, що якщо цього року посадять картоплю, то копати її вже є кому.

А в минулому році Джета наносила господині з лісу палки для квасолі.

«Чоловік їх вирізав, кликав собаку до себе. Коли вона брала довжелезну палку в зуби, казав їй: «Апорт». Я чекала на неї біля машини. Вона віддавала палку і бігла за наступною», – розповіла ґаздиня собаки.

Хоча свою бабусю Бархан ніколи не бачив, та багато що від неї точно перейняв. Зокрема, такий же допитливий, гарний та розумний.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net