Куди зник патріотизм закарпатців. Думка політолога

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з політологом із Ужгорода Віктором ПАЩЕНКОМ.

Якщо на початку війни закарпатці позиціонували себе, як патріоти, то зараз рівень патріотизму помітно впав. Чому з’явилася  такі досить песимістичні настрої?

Я б не виділяв закарпатців у цьому плані. Просто спочатку загалом патріотична тенденція була більш щирою, абсолютно необхідною  (у 2014 році, коли відбувалася революція, розсипалася влада, почалася війна) і без цього пориву неможливо було вистояти.

Це був щирий вияв нормальних людських почуттів – захищати себе, родину, державу, гідність, свободу, усе до купи. А потім пішло вже те, що називається словом «патріотизм» – плакати, маскаради. При чому, бюрократія, яка оговталася, зберегла всю систему, перевела її на свої рейки і корупційні потоки й почала заробляти на війні.

Ну і під це, звичайно, потрібно використовувати патріотичні почуття. Хто проти корупційних схем – ворог, агент Кремля, хай іде на Росію. Це – абсолютно радянські методи. Я таке чую із 70-80-х років.

У Радянському Союзі всі, хто щось не те сказав, були ворогами, або американськими агентами.

zakarpatpost.net