З початку року сталось 13 нападів на журналістів, один з них – на Закарпатті – НСЖУ

Протягом січня-лютого цього року в Україні зафіксовано 13 випадків фізичної агресії до журналістів.

Про це свідчать дані моніторингу “Індекс фізичної безпеки журналістів України”, який Національна спілка журналістів проводить спільно з партнерськими громадськими організаціями, повідомляється на сайті НСЖУ, пише Укрінформ.

“За два перших місяці 2019 року зафіксовано 13 випадків фізичної агресії до журналістів, у січні – 7, у лютому – 6. Найбільше – 5 атак – зафіксовано в Києві й області, ще 2 – в Одесі, 1 – у Херсоні. А також 5 інцидентів сталося на теренах Західної України: 2 – на Буковині, по одному на Закарпатті, Тернопільщині та у Львові”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що один з найжорстокіших нападів стався увечері 24 січня, коли у Голосіївському районі Києва невідомі побили й пограбували журналістів проекту “Стоп корупції” Олександра Золотнюка та Владислава Марченка, які готували сюжет про незаконний видобуток піску.

Крім того, двічі поспіль – у січні й лютому – про перешкоджання професійній діяльності з застосуванням сили повідомляла чернівецька журналістка Галина Єреміца. На працівницю ЗМІ двічі нападали віряни та представники духівництва.

Частина інцидентів, за даними НСЖУ, супроводжувалася знищенням чи пошкодженням майна, атаками на журналістські групи.

Водночас експерти Індексу фізичної безпеки журналістів вирішили не вводити до моніторингу три інциденти, в яких журналісти заявляють, що не вбачають свідомого перешкоджання журналістській діяльності, або де обставини подій свідчать про побутовий характер пригод. Зокрема, до Індексу не включено нічне побиття в Кам’янському невідомими особами журналіста В’ячеслава Хорошуна, обстріл громадянином у стані сп’яніння редакції радіостанції “КалушФМ” та конфлікт у Вінниці під час спроби журналістів потрапити на координаційну нараду православних архієреїв.

Відомо, що “Індекс фізичної безпеки журналістів” – це щомісячний моніторинг фактів фізичної агресії до журналістів і медіа України. “Індекс…” укладають спільно НСЖУ й партнери: ГО “Інформаційна безпека”, ГО “Платформа прав людини”, Академія української преси та Інститут розвитку регіональної преси.

Як повідомлялося, за даними “Індексу фізичної безпеки журналістів” у 2018 році зафіксували 86 випадків фізичної агресії щодо працівників ЗМІ.

zakarpatpost.net