АНОНС. Наталія ПЕТІЙ-ПОТАПЧУК: «Треба любити своє, пропагувати своє, пишатися своїм!»

Відома закарпатка сказала, що в Ужгороді кожен камінь, кожен будинок – історія, яку вона цінує

Наш край неможливо уявити без Карпат, без пісні, танцю та Закарпатського народного хору. Цей колектив є душею області, її голосом та засобом ідентичності. За майже 75-літню історію у першого на Закарпатті професійного музичного колективу змінювався репертуар, керівники та склад, але завжди він був кращим.

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Нині головним диригентом та керівником заслуженого академічного Закарпатського народного хору є людина-еталон народної творчості, надзвичайно мудра та талановита жінка Наталія ПЕТІЙ-ПОТАПЧУК.

Сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з нею про нові театралізовані співочі дійства, модернізацію колективу, труднощі та плани на майбутнє.

– Без вас на Закарпатті не обходиться жодне велике свято… як державного, так і місцевого значення. Також у вас є «Молитва за Україну», яку щороку виконуєте до дня Незалежності, ви виступаєте у Горянській ротонді, тобто включаєтеся і в духовне, не лише в культурне життя краю. Чи маєте ще якісь подібні проекти, чи запрошують до співпраці релігійні організації?

– Так. Нині музичний колектив повинен бути надзвичайно універсальним, тим більше якщо є відповідні технічні та професійні можливості. Ми реалізовуємо дуже багато проектів, пов’язаних із духовністю, різними церковними громадами. Наприклад, ми декілька разів виконували «Месу» Іштвана Мартона під час благодійних концертів у католицьких храмах, де є орган, а зараз маємо запрошення консула Угорщини в Берегові взяти участь у концерті до дня Європи, де співатимемо також під органну музику. Загалом ми маємо різноманітні програми, які можуть виконуватися в церквах будь-якої конфесії. Моє гасло таке, що Закарпатський хор повинен не роз’єднувати, а об’єднувати всіх людей. Духовність саме є таким меседжем, що служить об’єднанню. Для нас це дуже важливо. Більшість таких концертів є, звичайно, благодійними. Або цієї зими ми мали концерт у монастирі братів капуцинів. Ми виступали два вечори підряд. Було просто неймовірно цікаво. Вразило передусім те, що ми знаходилися у живому вертепі, за нами на сцені були не декорації, а справжні ослики, овечки. Це створювало особливий настрій, додавало піднесення. Також у цьому році ми мали концерти з військовими капеланами у Чопському прикордонному загоні.  Сподіваюся, що невдовзі буде ще більше таких духовних концертів, у тому числі в новостворених громадах, які маємо. Ми з величезним задоволенням даємо і пасхальні концерти, і беремо участь у літургіях, і в месах, виконуємо духовні твори.

Чому Закарпатський народний хор проводить арт-моби? Який у нього репертуар? Де Наталія Петій-Потапчук знаходить нові композиції? Чи заспіває хор англійською?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 15 березня.

zakarpatpost.net