Закарпатським ґаздиням. Чому «перероджуються» тюльпани?

Серед садівників, які вирощують тюльпани, широко побутує думка, що сортові тюльпани з рожевим, жовтим і білим забарвленням, з бахромою –  дуже нестійкі до несприятливих умов  і досить швидко «перероджуються»

Але сортові тюльпани розмножуються тільки бульбою, тобто вегетативно. А при такому розмноженні «дітки»   повністю повторюють  ознаки материнської рослини, тобто «переродитися» вони ніяк не можуть. В чому ж  тоді справа? – пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Щонайперше, потрібно мати на увазі, що цибулини сучасних махрових сортів значно  вимогливіші до умов зберігання взимку і менш стійкі до хвороб і шкідників, ніж звичайні червоні тюльпани.  Тому при спільному вирощуванні цибулин на одній грядці,  а потім при  спільному зберіганні цибулин узимку ми своїми руками поступово відбраковуємо менш стійкі цибулини декоративних сортів.

Також прості сорти тюльпанів, як правило, дають дуже багато «діток». При осінньому викопуванні таких рослин  чимало їх залишається в ґрунті. На наступний рік з них виростають молоді сильні рослини з такими ж властивостями.  Від такого «тісного» сусідства цибулини менш витривалих сортів швидко дрібнішають і незабаром такі рослини взагалі перестають цвісти.

Дрібнішати цибулини тюльпанів можуть і через дуже раннє або дуже пізнє викопування. Найкраще це робити, коли листя рослини пожовтіє, найчастіше – у  липні. При цьому  потрібно мати на увазі, що погане сушіння і неправильне зберігання цибулин також можуть призвести до  виродження тюльпанів. Щоб цього не сталося,  спершу цибулини протягом 2-3 тижнів зберігають при температурі 22 градуси тепла.  Якщо в цей час температура буде дуже низькою, то цибулини на наступний рік можуть не зацвісти. Потім на 10-12 днів температуру знижують до 15-18 градусів,  затим – до 12-13. При цій температурі їх зберігають до висадки в ґрунт.

І останнє. Виродження тюльпанів може статися внаслідок появи і розвитку в рослин  різних захворювань як вірусного, так і грибкового походження.  Тому перед посадкою цибулин їх треба ретельно оглянути, відбракувавши хворі екземпляри. А ще  –  замочити в розчині марганцівки протягом однієї години.

Крім того, ні в якому разі не можна садити тюльпани на грядках, де до них росли помідори і картопля, тому що вони уражаються одними й тими ж хворобами.

zakarpatpost.net