Чому в Ужгород злітаються птахи, яких раніше тут не було

Останнім часом до Ужгорода усе частіше прилітають лебеді. Минулої зими на Ужі їх було майже 30.

У цьому році періодично теж на річці з’являються білопері красені. А пташина родина на озері «Кірпічка» взагалі стала відомою на всю Україну і за життям пташенят стежать не лише місцеві, але й усе Закарпаття. Утім не лебедями єдиними живе Ужгород. У місті ще багато інших рідкісних та цікавих пернатих, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

І найбільше про життя птахів знає орнітолог Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

В Ужгород злітається все більше птахів, яких тут раніше не бачили. Чому? Про які ще вам відомо?

У ту, позаминулорічну, холодну зиму для мене було сюрпризом побачити білолобу гуску. Такого виду я раніше в нас не спостерігала. Цікавими також є омелюхи, які колись в Ужгороді зустрічалися досить часто, але в останні років 10 зникли. Вони прилітали великими зграями, сідали на софорах і в лютому їх можна було побачити в Ужгороді. Це – гарні яскраві пернаті, яких зараз зустріти можна досить рідко. Зате масово прилітають на Уж чепури малі (чаплі) і це відбувається вже років 20. Вони тримаються на річці починаючи з квітня і до вересня. Це також пов’язано з тим, що Уж у цей період є досить мілким і вони там успішно полюють. Також у нас багато лисок (чорненькі маленькі птахи схожі на качок). Для них характерні стоячі водойми, як на Кірпічці, які вони собі добре облюбували. Вони малі, але досить агресивні. Є ще близький до них вид – курочка водяна. Вони такі ж як лиски, тільки трішки менші і з червоним дзьобом. Вони менш агресивні і дуже лякливі. Їх дуже рідко коли можна побачити, бо вони ховаються від людей у заростях. Ці птахи так само є на цьому озері. Якщо лиски більш сміливі, їх багато, вони ще й порядки там свої наводять, то курочки водяні значно скромніші і тихо сидять у кущах. Також цікавий вид я побачила цієї весни також у парку Перемоги (також Кірпічка) – це ремез. Такі птахи в’ють гнізда у вигляді рукавички і воно звисає над водою. Гнізда я не бачила, але самого ремеза помітила на рогозі. Тож можливо незабаром ми побачимо там, де є плакучі верби (а вони є на озері), і гнізда цих дивовижних створінь. Ці пташки дуже маленькі, яскраві, мають чорні окуляри. Є в Ужгороді і сиві дятли, там же, на Кірпічці.

А вам не здається, що в останні роки на Ужі стало менше чайок?

Так. Вони тут не гніздилися. Думаю, вони гніздяться десь нижче за течією. Можливо, хтось зруйнував їхні гнізда. Якщо звичайних мартинів поменшало (чайок), то натомість у нас з’явилися жовтоногі мартини, які значно більші за розмірами і ноги в них на відміну від звичайних не червоні, а жовті, дзьоби ж також жовті з червоними плямками на кінці.

zakarpatpost.net