Лікарка розповіла, чому деякі закарпатські жінки не можуть завагітніти

Сьогодні чимало жінок не можуть завагітніти. Аби стати мамами їм доводиться проходити чимало обстежень та різних процедур. У той же час все активніше обговорюються домашні пологи. Чимало дискусій виникає і на тему абортів! Усе більше представниць слабкої статі хворіють на рак, а дівчата починають вести раннє статеве життя і це майже вважається нормою. Крім того, які лише експерименти не проводить молодь із протизаплідними засобами! – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Про здоров’я жінки взагалі побутує багато міфів. Що з них  є вимислом, а що – правдою?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з лікарем-гінекологом, ендокринологом та репродуктологом Тунзалою ІБАДОВОЮ.

Чи частими є випадки, коли жінки не можуть завагітніти. Які основні причини і наскільки успішно сучасна медицина може допомогти жінкам стати мамами?

Сьогодні це питання є дуже актуальним. Утім усе частіше звертаються не саме жінки, а пари. Якщо раніше ми брали жінку і одразу обстежували її, то зараз вчені, лікарі змінили тактику – почали перевіряти і стан здоров’я чоловіків. З’ясувалося, що причини безпліддя у половині випадків саме у чоловіках. Тобто ми спочатку повинні виключити чоловічий фактор і лише відтак займаємося жінкою.

Отже, основний аналіз, який робимо чоловікам – це спермограма, що означає дослідження сперматозоїдів – їхню рухливість, кількість, форму, чи можуть рухатися і досягати яйцеклітини тощо.

Але якими можуть бути причини безпліддя у жінки?

По-перше, ановуляторний цикл – це такий менструальний цикл, при якому не відбувається дозрівання яйцеклітини і овуляції, тобто виходу яйцеклітини з яєчника. Може утворитися кіста. Причинами можуть бути гормональний збій, інфекційні захворювання. Перевірити можна дуже легко за допомогою тесту, який можна купити в аптеці, або за допомогою температурного методу з використанням термометру і вимірюванням температури введенням його вранці, не встаючи з ліжка у пряму кишку. Якщо температура вище 37,0 градусів посередині циклу, значить відбулася овуляція. Якщо нижча, її не відбулося. І третій спосіб перевірки – за допомого УЗД-обстеження.

По-друге, патології в матці. Це коли запліднення відбулося, але не прикріпилося до матки. Причиною можуть бути різні новоутворення(поліпи,фіброміоми),запальні процеси в матці. Зараз є багато способів, щоб це виявити і вилікувати жінку.

По-третє, непрохідність труб внаслідок запальних хвороб, частих абортів. Це – також лікується.

Коли ж усе добре, все ідеально, але жінка не вагітніє, може бути імунологічна несумісність партнерів. Жінка сприймає сперму як антиген, тобто чужорідне тіло, яке відторгається через те, що імунна система виробляє проти сперматозоїдів спеціальні антитіла. У такому разі сперматозоїди гинуть прямо в піхві. Наразі існують сучасні методи запліднення, коли сперма вводиться прямо в матку, після чого жінка успішно вагітніє і народжує здорову дитину.

Та існує ще 5 відсотків нез’ясованих причин. Тоді жінкам пропонується ЕКО (екстракорпоральне запліднення, тобто штучне).

zakarpatpost.net