Усі ужгородські міні-скульптури відтепер зібрано в єдиному місці – у книжці

Сьогодні в Ужгороді презентували книгу «Ужгород – світова столиця міні-скульптур».

Книга цінна тим, що в ній зібрані цікаві легенди про родзинку місті – міні-скульптури і тексти написано українською та англійською мовами. Також її проілюстровано гарними світлинами, одним з акторів яких є відомий ужгородський журналіст Костянтин Черкай.

Модератором презентації виступив Голова редакційної ради газети «Неділя Закарпатські новини» Михайло Носа.

Він ознайомив гостей презентації із історією створення видання, ідеєю Ігоря Ключевського, і автора легенд і натхненницею Надією Попадюк.

«Красивим містам потрібні легенди. Це – видання – сюрприз як для ужгороців, так і для численних туристів. Місто потрібно брендувати у позитивному контексті, робити його історію ще більш відомою для гостей», – наголосив Михайло Носа.

Про роботу над виданням більш детально розповів автор ідеї Ігор Ключевський.

«Легенди, що увійшли до книги – авторська вигадка. Їх майстерно описала Надія Попадюк. Я дуже люблю наше місто, тому ми з нею вирішили зробити повноколірне видання про одну з його родзинок.  Ми оголосили в соцмережах конкурс світлин і роботи переможців використали у книзі», – розповів він.

Крім того, думками про видання поділилася Катерина Василівна Попадюк, автор англомовної версії, мама Надії. Вона робила переклади текстів англійською і розповіла дуже цікаву історію про поїздку до Америки. Там вона потрапила на свято від «The Procter & Gamble», компанії зі світовим ім’ям, яка використовує для виробництва товарів свиний жир.

«Там саме було свято. І в місті всюди розставили скульптури свиней. Між ними були всякі – різнокольорові, цяткасті, великі й малі. Потім, коли я запитала, що буде з ними після закінчення дійства, мені сказали, що їх продадуть на аукціоні, адже є багато таких, хто захоче встановити таку скульптуру в себе», – зазначила Катерина Попадюк.

І справді, якби у нас проводилися подібні свята, також би знайшлося чимало охочих придбати для себе скульптури. Тож ідея може бути успішно реалізована і на Закарпатті… тим більше, що свиней тут не просто люблять, а вони є символом закарпатської кухні.

Самої Надії на презентації не було, але з нею було встановлено відеозв’язок, і вона також озвучила власні думки про роботи Михайла Колодка, завдяки яким Ужгород стає світовою столицею міні-скульптур.

У свою чергу, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв зазначив, що видання цікаве і корисне, тож міськрада розгляне питання співфінансування, яке може стати хорошим путівником для багатьох гостей міста.

zakarpatpost.net