Ландшафтний дизайнер із Ужгорода розповіла, який місяць у році вимагає найбільш плідної роботи над рослинами

На численні прохання читачів у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» знову побувала ландшафтний дизайнер із Ужгорода Сніжана БОЙКАС.

Який місяць у році вимагає найбільш плідної роботи над рослинами. Адже за ними після створення краси на ділянці ще й потрібно доглядати. І який догляд рекомендуєте?

Обрізка повинна проводитися восени. Місяць назвати важко, бо деколи в листопаді можна обрізати дерева, а деколи в цей період уже сніг і морози. Кілька років тому ми у грудні робили ландшафт і сіяли траву, так було тепло. Тому треба підлаштовуватися під погоду. Щодо висаджування – так само. Деколи в березні тепло, а часом – аж у квітні чи навіть травні.

Декоративна обрізка кущів. Таким чином можна робити навіть казкових персонажів. Зараз напрямок модний у Європі. Чи популярний у нас? Які насадження для цього підходять?

Потроху в нас таке стає популярним. Слоників вистригти ще не просять, але живі огорожі робимо часто. Найкраще для них підходять хвойники. Але є навіть квітучі рослини, які можна використати. Навіть лаванду можна вистригати як живу огорожу.

Часом закарпатці на маленькій ділянці намагаються посадити якомога більше рослин і виходить незрозуміло що. Чи є якісь правила щодо кількості та видів насаджень?

Територію дійсно не  можна загромаджувати. На жаль, замовники деколи це не розуміють і просять на невеликій ділянці висадити дуже багато чого. Пройде два-три роки, рослини розростуться і не буде видно жодного камінця, вийде несмак. Так і з деревами. Треба між ними зберігати дистанцію і думати про те, що можна в себе в саду виростити ліс. Тому потрібно мати почуття міри.

zakarpatpost.net