АНОНС. Ужгородська вулиця, на якій були шибениця, «Мулен Руж» та ливарня

Ужгородська Капушанська повернула свою першу назву

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Одна з найдовших вулиць Ужгорода – Капушанська – має цікаву історію. За весь час існування вона мала всього дві назви – Капушанська і Перемоги. Назву отримала через те, що вела у Великі Капушани, до Словаччини. Ця дорога існувала давно. Але вулиця почала формуватися аж у ХІХ столітті. І все було добре, поки до міста не прийшли комуністи , пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Після Другої світової війни вони охрестили Капушанську вулицею Перемоги.

Хоча в народі її й далі називали старою назвою, але тільки в 90-х роках, коли червоного монстра вдалося перемогти, вулиця отримала попередню назву.

Але ветеранам це не сподобалося, тому вони звернулися зі скаргою до тодішнього мера Сергія Ратушняка. І він вирішив, потураючи їм, повернути вулиці чужу радянську назву Перемоги.

Офіційно так вона називається донедавна. Але наразі питання Другої світової війни переосмислено, у Німеччині фашистів більше немає. Більше того, Ужгород там має міста-побратими, а німці з Дармштадту часто бувають у столиці Закарпаття. А війна у нас тепер своя – з Росією…

Та й справа зовсім не в фашизмі, а в історичній справедливості. Адже, скажімо, Петефі без проблем повернули колишню назву, ніхто навіть не думає називати її площею Сталіна. Або Собранецька. Ніхто ж не каже, що то вулиця Радянська.

Однак із Капушанською щось явно пішло не так.

Наразі завершилося обговорення проекту про повернення вулиці історичної назви. Всі ужгородці могли проголосувати на сайті міської ради за таку назву, яка більше до душі.

Але що нам нині відомо про колишню вулицю Капушанську? Про таку, якою вона була раніше, а не таку, якою можемо побачити її зараз?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 22 березня.

zakarpatpost.net