Розбавлений оцет і штучна ікра: як дурять українців

“Права споживачів в Україні захищені погано. Люди не отримують повну і достовірну інформацію про товар. Хоча законодавчо мають на це повне право”, – розповіла Gazeta.ua Ніна Кільдій, експерт науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз “Тест”.

За захист прав споживачів і безпеку продуктів харчування відповідає Держпродспоживслужба.

“Вона єдина має право перевіряти і штрафувати виробників чи торговельні мережі. Щоправда, працює неефективно. Свого часу її утворили шляхом об’єднання кількох структур. Тоді ж діяла заборона на перевірки. Так, майже два роки ніхто не контролював ситуацію”, – пояснює експерт.

Автор: Уніан
Часто виробники в ковбасу замість м'яса додають сою або крохмаль.
Часто виробники в ковбасу замість м’яса додають сою або крохмаль

За її словами, потрібно вводити більш серйозні покарання до порушників.

“Сьогодні виробники замінюють молочний жир у маслі рослинним. У м’ясні продукти замість м’яса кладуть сою, крохмаль. У кетчупи та соуси домішують харчові добавки та підсилювачі смаку, які не пишуть на етикетці. Оцет розбавляють водою. На базарах продають оливкову олію незрозумілого походження без жодного слова українською. А замість червоної ікри часто купуємо штучний продукт”, – каже Ніна Кільдій.

В Україні скасували обов’язкове ведення підприємствами Книги відгуків і пропозицій споживачів. Відповідне рішення Кабмін прийняв 6 березня. В уряді впевнені, що це дасть можливість економити бізнесу до 125 млн грн щороку.