Щоденник нацистського “Янгола смерті” придбав онук в’язня Освенцима

Особистий щоденник нацистського злочинця доктора Йозефа Менгеле, відомого також як “Янгол Смерті” чи “Доктор Смерть”, був проданий з аукціону.

Ім’я покупця не називається, проте представники аукціонного будинку Alexander Autographs повідомили, що записки Менгеле придбав єврей-філантроп з східного побережжя США, дід якого пройшов через табір смерті в Освенцимі.

За даними журналістів, дід покупця не тільки вижив у концтаборі, але і зустрічався з доктором Менгеле особисто. Тепер його онук збирається передати рукопис одному з музеїв Голокосту.

Сума операції не розголошується. Спочатку аукціон запросив 65 тисяч доларів, але не отримав жодної пропозиції, і стартова ціна була знижена до 35 тисяч доларів.

Менгеле був визнаний винним у загибелі більше 400 тисяч людей під час Другої світової війни. Але його так і не покарали – нацист втік до Південної Америки, де довгий час продовжував ставити свої досліди на людях.

У Бразилії в травні 1960-го року Менгеле і почав вести цей щоденник. У 180-сторінковому зошиті під назвою “Ілюстрована зоологія” нацист розмірковував про такі речі, як мистецтво, релігія, права жінок, євгеніка і майбутнє людства, і закликав стерилізувати людей з “неповноцінними генами”.

“Все закінчиться катастрофою, якщо природний відбір довів до того, що обдарованих людей пригнічують мільярди кретинів”, – писав Менгеле.

Він помер у Бразилії в 1979 році, коли у нього стався інсульт під час купання в морі.

Деякі єврейські організації назвали продаж цього документа ганебним, оскільки він належить перу одного з найогидніших нацистських злочинців.

tsn.ua