Про поетесу Анну АхмЕтову, ПОЕТА Чехова та зібрання кращого ГЕНОЦИДУ нації

Якщо бути щирою, я не хотіла чіпати цю тему. Я взагалі більше не хотіла нічого писати про вибори.

Але вчорашнє повідомлення на одному з інтернет-сайтів про те, як Ганна Герман вигороджувала Віктора Януковича, розповідаючи, що Чехова таки можна назвати українським поетом – було останньою краплею… Для тих, хто не в курсі: днями на зустрічі з кримчанами Віктор Федорович назвав Антона Павловича Чехова «великим українським поетом». Питається, чому прессекретарці Януковича було просто не сказати – так, він помилився… з ким не буває… І все. Так ні! Треба все поставити з ніг на голову, аби тільки довести правоту свого лідера. Так можна надто далеко зайти…

У правописанні, наприклад, може з’явитися нове правило: слово «професор» віднині писатиметься «проФФесор».

Бібліографи Анни Горенко почнуть шукати докази того, що спочатку вона планувала взяти псевдонім АхмЕтова, але потім буква «е» трансформувалася в букву «а». Доведеться також знайти докази того, що український письменник Гулак-Артемовський насправді був Гулаком-АртЬОмовським, а письменник Ісаак Бабель та німецький політик Бебель – тезки; а ще нас почнуть переконувати, що не є помилкою називати поета Павла Безпощадного Павлом Безсмертним.

Ну, добре, не всім бути гуманітаріями. Але ж у Віктора Федоровича не все гаразд і з орієнтацією у просторі. Наприклад, тепер доведеться поміняти місцями назви двох українських міст – Балаклави та Балаклеї (щоб виправдати Януковича, коли він назви цих міст переплутав). Чорногорія та Косово також з легкої руки регіонала мусять тепер помінятися не тільки географічними широтами, але й історією. Ну, Словаччину зі Словенію взагалі гріх не сплутати… Щодо Стокгольму та Хельсінкі – скажіть, на чистоту, чи багато з нас їх відрізнити може, якщо вже людина, яка (судячи з офіційної географії, вибачте, біографії) є магістром міжнародного (!!!) права, їх плутає?

А в понеділок у Львові Віктор Федорович заявив, що тут зібрався великий… геноцид (!!!) нації. Його почали поправляти, мовляв, не геноцид, а генофонд. Він погодився: так, і генофонд також… Ганна Герман зараз розповість нам, що геноцид та генофонд – слова, близькі за значенням?

Можна, звісно, пригадати Буша-молодшого, який також доволі часто «радував» всю планету безглуздими ляпами. Але, в України ситуація дещо інша. Ось коли вона буде такою ж потужною та заможною, як Сполучені Штати – тоді і дозволимо собі обирати «ляпающих» президентів. І тоді подивимося, хто у світі посміє з нас глузувати!

Не знаю, як вам, а мені від усіх цих ляпів кандидата на пост президента стає сумно… і соромно… і, як в тому фільмі, «за державу обидно»…

Мирослава Коростельова, голова ЗОО «Жінки Батьківщини»