Сергій Ратушняк: «В Україні реклама пральних порошків, таблеток, презервативів і вибори Президента – це події одного змістовного рівня»

Поміж двома турами президентських виборів кандидат в Президенти України Сергій РАТУШНЯК розповів в ексклюзивному інтерв’ю газеті “НЕДІЛЯ”, як відбувалися вибори в Закарпатті, хто переможе в Президентських перегонах і, відповідно, на що чекати всій державі.

 

— Сергію Миколайовичу, ваша оцінка І туру виборів: як вони пройшли, чи багато зафіксовано порушень? Чи можемо говорити про демократичність бодай першого туру?

— Порушень системних, як на мене, не було. Єдине, що екзитпол, приміром, на Луганщині, давав за Януковича 59 %, а в результаті вийшло 77, це викликає певні запитання. Тому я би сказав так: є міста локальної фальсифікації.

— Ви говорите, що вибори були демократичними. Але чому Закарпаття дало такий неочікуваний результат: усі соціологи та політологи прогнозували перемогу в краї Ю. Тимошенко, а насправді переміг Янукович. Як ви думаєте, чому?

— Щодо власне Закарпатської області, то всім відомо, що по Закарпаттю знову був застосований весь адмінсерус, але цього разу відома закарпатська родина дала чітку команду не за кого голосувати, а дещо інше: під загрозою звільнення і фізичної розправи дали кримінальні вказівки бюджетникам, працівникам шкіл, лікарень, суддів навіть, працівникам РДА та сільрад – не брати участь у виборах. Нам відомі приклади по селах, коли голова сільради відганяв колективи школи, лікарні від голосування. Чому розганяли? Балога не дурень, як хочуть представити його, він розуміє, що свідома інтелігенція піде голосувати за Тимошенко з Тігіпком (це ми так бачимо зараз), тому просто неявка потенційного виборця Тимошенко у відсотках, а не в абсолютних цифрах, дає перевагу Януковичу. Так відбулося з областю. Але не відбулося з Ужгородом, бо у нас Янукович став третім, причому з відривом суттєвим. Тут живуть нормальні люди.

Та саме таким чином, як я розказав, Закарпаття стало останнім за явкою, хоча досі нерідко займало перше місце по явці електорату.

Але основне – виборів в Україні в свідомих громадян немає, на жаль, У нас реклама пральних порошків, таблеток, презервативів, і вибори Президента – це події одного змістовного рівня.

— Невже настільки одного рівня?

— Певна річ — більше вклав у рекламу-більше продав. З цієї точки зору про перших двох кандидатів, які набрали найбільшу кількість голосів, я навіть не говорю, бо за Ю. Тимошенко і В. Януковичем є бодай історія правління і партіями, і урядами, відповідно, «за» чи «проти» них спрацьовувала під час виборів певна ментальна свідомість.

Щодо інших кандидатів  – абсолютно пусті бренди. Жодної конкретної ідеї, як будувати   державу, який їй напрямок обрати, за ними немає. Приміром, С. Тігіпко – це кучмовець,  людина, що причетна до продажу цілої цементної галузі України, людина, що створювала банк з активістів-комсомольців, які успішно працюють. Але за який рахунок? Чи думав Тігіпко  над тим, як він в цій державі, за яку так переживає, став мільйонером? Що він нам вніс? Які пропозиції? «Діти – наше майбутнє. Сильний Президент – сильна держава. Далі злітають літаки. А ще – з Новим роком та Різдвом Христовим». Ось і весь Тігіпко, але він вклав у це 140 мільйонів доларів, заклеїв усю державу біл-бордами, причому на рівні з Януковичем, і не злізав з екранів телевізорів та радіо від ранку до ночі. Ось вам і 13 % голосів, третій результат, претендент-відеоролик.

Яценюк – те ж саме.

Я чув змістовні, розумні речі від Гриценка, Мороза. Я сам також представляв собою конкретні речі, і працював навіть в тих умовах ізольованих, які були створені. Бо крім того, що мені давала держава (як кістку кинули під час футбольного матчу 20 хвилин з  Бродським та Шустером), більше до жодного ресурсу не мав доступу.

 — Тобто, ви стверджуєте, що українці голосували за бренди, а не за конкретні речі?

Так. І люди повинні розуміти, що вибору розумом у нас немає. Електорату потрібні або гроші, коли їх купляють як повій, вибачте на слові, або бути в екранах і звідти не злізати. Все.

 — Сергію Миколайовичу, хто переможе в другому турі президентських виборів? І яким є можливий розвиток ситуації, якщо переможе той чи інший кандидат?

Що стосується перспектив, мій прогноз такий – переможе Тимошенко. І переможе не за рахунок того, що її вчорашні опоненти – 16 осіб – зроблять перетікання електорату на її користь, а за рахунок, я би сказав, інших джерел.

Найбільшим донором Юлії Володимирівни, як це не дивно, є Ющенко, тому що з його електорату щонайменше 4 відсотки підуть за Тимошенко, решта не піде нікуди, але не віддадуть свої голоси Януковичу. Яценюк так само  зі своїми 7 відсотками: що б не робив, майже повністю вони «підуть» до Юлі.

Певна річ, таке ж перетікання відбувається і на користь Януковича і, якщо підрахувати всі чинники, то Янукович мав би на 2-3 відсотки перемогти. Але в даному випадку буде включатися інший фактор, і його не можна скидати з терезів. Приміром, комуніст, який проти Януковича і проти Тимошенко, коли прийде голосувати у ІІ турі, як це не дивно, буде голосувати за Тимошенко. Як не дивно, націоналіст буде за неї голосувати, соціаліст. Але основний її резерв буде якраз у тій частині, яка не прийшла на І тур взагалі. Бо якщо чимала кількість виборців зайняла пасивну позицію щодо І туру, то в ІІ-му всі ми розуміємо, який треба вибір чинити.

Бо завтра нам треба буде в школах, де вчаться наші діти, в держустановах на стіни вішати портрет президента. А чий портрет ставити? Президента, який був засуджений? Це означає, на цьому нам треба буде виховувати нові покоління дітей і говорити їм – не хулігань, не порушуй закон, не ображай жінку, дитину, допоможи слабшому, не порушуй закон. На що дитина нам дасть чітку відповідь: як це не хулігань та не порушуй закон? Ось, виявляється, можна кілька разів у тюрмі відсидіти і стати президентом цілої країни. І тому в разі обрання Януковича президентом вчитель, батько з матір’ю, дід з бабою перестануть бути авторитетом у вихованні нових поколінь.

І це страшна перспектива, яка Дамоклевим мечем висить над нами.

І тому якщо Віктор Федорович відповідальний як державник, а не лише хоче задовольнити цими виборами власне его, він повинен знятися. Тоді протистоятиме Тимошенко Тігіпко, і він переможе. Тоді, приміром, Янукович отримає посаду прем’єр-міністра. Оце був би державницький підхід. Так сталося, Вікторе Федоровичу, що не можна бути вам першою людиною в цій державі, хоча як людина і маєте низку позитивних рис. Хочете перемогти – є шлях, змініться – і переможете.

При Тимошенко є глобальний стратегічний шанс європейського вектору, бо європартії публічно підтримали вже Юлію Володимирівну. Вони підуть на візові поступки, може, навіть на відміну, вони підуть на інвестиції, на екологічні, енергетичні, інтеграційні й подібні проекти. При Тимошенко можливо все це, і можливий шанс. А при Януковичеві ми держава-маргінал, держава-ганьба, держава-ізгой, ізоляція буде посилюватися. Із ним  нам не позаздрить ні Мозамбік, ні Гваделупа, ні Гондурас. Це неприпустимо. Тому з точки зору теології та астрології має перемогти Юля.

 – Чи є якісь підстави говорити про зрив ІІ туру виборів? Чи про якісь непередбачувані ситуації під час голосування?

— Є. Щоб власне по Закарпаттю у ІІ турі підтвердити ті ж тенденції, що були і в першому (в Ужгороді вони не змінять нічого, Юля візьме біля 60 %), у області вже працюють представники Балог. По області я бачив склади з пакунками з надписами «Барва» (це мережа супермаркетів. Що є власністю цієї сімейки), їх роздають представникам ромської національності, хворим у лікарнях, студентам, солдатам. Усі залюбки беруть. Відтак здають паспорти – і все голосується, як треба. Таким буде ІІ тур. І ще запускатимуться механізми купівлі голосів безпосередньо на дільницях. При вході виборець отримуватиме бюлетень з відміткою навпроти прізвища Януковича, вкидуватиме його в скриньку, виноситиме чистий бюлетень, і за це отримає 100-200 чи 250 гривень. У І турі купляли у студентів голоси по 50 гривень, і ми зафіксували кілька таких випадків. За рахунок цього перспектива у Юлі замість того, щоб виграти на 70 % у містах та на 60 відсотків по області, доволі сумна – знову виникає загроза програшу.

До цього треба додати той факт, що штаби БЮТу по Закарпаттю лояльні до відомого закарпатського клану Балог. Тому реальна загроза для неї тут є. Якби не це, Юля могла би перемогти. Але штаб займає якусь зрадницьку позицію. І адмінресурс, і підкуп працює тут повним ходом.

Для чого це робиться? Янукович пообіцяв, що віддасть губернаторство підставній особі – своєму закарпатському представнику Олександру Ледиді. Заступниками в нього будуть брати Балоги – Іван чи Павло, чи двоюрідний їхній брат Василь Петьовка. А самому Віктору Івановичу ніби вже запропоновано й обіцяно посаду міністра з надзвичайних ситуацій.

— Чи отримав Сергій Ратушняк як потужний регіональний лідер кадрові пропозиції від Ю. Тимошенко в разі її перемоги на Президентських виборах? 

 — Я отримав пропозиції очолити область, але я людина реальна, прошов складне життя, і не вірю жодним обіцянкам. Побачимо, як закінчаться вибори.

Василь Гоцуляк, спеціально для газети “НЕДІЛЯ”

zakarpatpost.net