Україні передрікають нестабільність і “непорушний курс” на Росію

У найближчі тижні, місяці чи й роки в Україні можна очікувати нестабільності й виникнення нових криз.

Таку думку висловив голова представництва фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланґе у розмові з “Deutsche Welle”.

“На мій погляд, у ЄС поділяють точку зору, що ці вибори суттєво нічого не змінять, оскільки численні важливі проблеми країни вони не вирішують”, – сказав він.

“І після цих виборів у парламенті не буде дієвої більшості, принаймні автоматично. Зміни до Конституції теж не було внесено”, – зазначив експерт.

За словами Ланґе, “нової революції, тобто – народних протестів”, він не очікує, але “загострення ситуації все-таки можливе” у разі судових оскаржень результатів виборів.

“Водночас, і після того, як ці результати будуть визнані, почнеться боротьба в парламенті за депутатську більшість, можливі або дострокові парламентські вибори, або перебігання депутатів між фракціями. Саме ці речі найближчим часом збурюватимуть політичну ситуацію в Україні”, – передбачає він.

При цьому голова представництва фонду Конрада Аденауера зазначив, що “спостерігачі й друзі України й не очікували, що якось одним махом в Україні почнеться стабільність”.

“Ми не можемо такого очікувати, я вважаю, що впродовж найближчих місяців або навіть років знову й знову в Україні можуть бути кризи, ескалація ситуації та нестабільність. І ми як партнери України повинні налаштовуватися на це”, – сказав Ланґе.

На запитання, чи варто за президентства Віктора Януковича очікувати суттєвих змін зовнішньополітичного курсу України, експерт сказав: “Побачимо”.

“На мою думку, говорити про прозахідних і проросійських політиків – це занадто спрощено. Що стосується зовнішньополітичних питань, то обоє кандидатів не мають таких вже разючих відмінностей”, – зазначив Ланґе.

“Я вважаю, що Янукович також прагнутиме відстоювати власні інтереси і проводити власну політику. Україна не стане частиною Росії тільки тому, що Янукович виграв вибори. Я не думаю, що він буде здавати інтереси України, він намагатиметься посилювати власні позиції”, – вважає він.

“Питання НАТО на порядку денному поки не стоїть ані в Україні, ані в альянсі. Я вважаю, що курс на зближення з ЄС, підписання угоди про асоціацію з ЄС, але без дискусії про можливе членство в спільноті, зберігатиметься. Водночас буде поліпшення відносин з Російською Федерацією. Цей курс у будь-якому разі є непорушним”, – додав Ланґе.

За його словами, “загалом на цих виборах прийшла розплата до колишніх помаранчевих сил”, адже замість змін були чвари керівництва держави.

“Українські політики повинні насамперед засвоїти, що демократія потребує компромісів, а якщо вони не здатні це вивчити, то повинні прийти інші політики, які це розуміють”, – сказав Ланґе, наголосивши, що потрібно й у Конституції чітко розподілити владні повноваження.

Нагадаємо, за результатами підрахунку 99,58% електронних протоколів дільничних виборчих комісій перше місце на виборах посідає лідер Партії регіонів Віктор Янукович із 48,83% голосів виборців.

Прем’єр Юлія Тимошенко друга із 45,59% голосів. Не підтримали жодного кандидата 4,37% виборців.

Явка виборців, за даними ЦВК, склала 69,15%.

tsn.ua