Українцям спростили тимчасове ввезення машин

Верховна рада дозволила українцям, які тимчасово проживають за кордоном ввозити транспортні засоби на митну територію України на період до двох місяців без сплати ввізного мита та інших податків.

Відповідний Закон “Про внесення змін до статті 11 Закону “Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України” прийнятий у четвер, 11 лютого, парламентом (Законопроект N4166) .

Зокрема, чинний Закон доповнено нормою, згідно з якою громадяни-резиденти, які тимчасово проживають за кордоном, за умови, що таке проживання є наслідком навчання, виконання ними службових обов’язків, зобов’язань за договором (контрактом) або перебування в шлюбі з іноземцем, у разі відвідування України мають право ввезти транспортні засоби, за товарними позиціями 8701 (трактори), 8702 (транспортні засоби для перевезення до 10 людей), 8703 (легкові автомобілі), 8704 (транспорт для перевезення вантажів), 8705 (транспорт спеціального призначення) УКТЗЕД на строк до 60 днів без сплати ввізного мита та інших податків (зборів), передбачених законодавством при ввезенні автомобілів.

При цьому, цей термін може бути продовжений Держмитслужбою з урахуванням гуманітарної, наукової, господарської та інших видів діяльності громадян, які ввезли такі транспортні засоби.

Під час обговорення документ був доповнений нормою, що зобов’язує громадян які ввозили тимчасово авто, на цих же транспортних засобах залишати Україну.

Автори законопроекту зазначають, що до прийняття Закону чинне законодавство не дозволяло українцям, які тимчасово проживають за кордоном легально в’їхати на територію України на автомобілях зареєстрованих за межами нашої країни.

“Фактично, на відміну від громадян України, які постійно проживають за кордоном, ця категорія осіб була позбавлена можливості вільного відвідування України власними транспортними засобами, що обмежує їх права”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

tsn.ua