Вчені розгадали таємницю фараона Тутанхамона

Міжнародна група вчених висунула нову версію причин смерті знаменитого фараона Тутанхамона.

За даними новітніх досліджень, єгипетський правитель страждав на кілька генетичних відхилень, а помер від малярії.

Фахівці застосовували аналіз ДНК для складення фамільного древа і комп’ютерну томографію для визначення фізичних рис фараона і його предків.

Результати свідчать про те, що Тутанхамон мав декілька генетичних відхилень. На думку науковців, він був зовсім не величним фараоном, як його зображали, а молодою, але слабкою людиною, яка не могла ходити без палиці через захворювання кісток. У Тутанхамона також виявили клишоногість на лівій стопі і олігодактілію (неповну кількість пальців) на правій.

В результаті численні захворювання Тутанхамона серйозно ослабили його імунну систему. У подібному стані він переніс перелом ноги, можливо, викликаний падінням з коня, а потім був інфікований паразитом, що викликає потенційно смертельні форми малярії.

Раніше багато дослідників раніше вважали, що причиною смерті Тутанхамона міг стати нещасний випадок, наприклад, падіння з колісниці або удар копитом коня, жирова емболія, вбивство ударом в голову ззаду, отруєння. Смерть фараона завжди цікавила науковців, оскільки він помер дуже молодим – у віці 19 років, приблизно на десятому році свого правління з 1333 року по 1324 рік до нашої ери.

Висновки експертизи вчених побічно підтверджує той факт, що крім численних пахощів і коштовностей, в гробниці фараона було знайдено велику кількість зілля, яке єгиптяни використали з лікувальною метою.

Також під час останнього дослідження з’ясувалося, що ані молодий фараон, ані його батько не мали жіночних рис обличчя, а зображали їх так внаслідок традиції ідеалізування зовнішності єгипетських правителів.

Втім, західні експерти вже заявили, що результатів ДНК-аналізу буде, швидше за все, недостатньо для точного визначення генеалогії Тутанхамона. Учені наполягають, що їх потрібно доповнити іншими археологічними доказами.

tsn.ua