Закарпаття: Тетяна Ліхтей опублікувала чергові українсько-словацькі художні переклади “Між Карпатами і Татрами”

Десятий випуск із серії українсько-словацьких художніх перекладів “Між Карпатами і Татрами” нещодавно видала закарпатська письменниця Тетяна Ліхтей.

З перекладознавством авторку пов’язує викладацька діяльність, що ще в 2001 році надихнула на заснування та упорядкування збірника, в якому друкувалися  досить якісні студентські роботи. Так, було видано сім випусків, які познайомили українсько-словацьку читацьку аудиторію з перекладами творів відомих авторів карпатського єврорегіону та дозволили заявити про себе початківцям у галузі перекладу – студентам кафедри словацької філології УжНУ.

Згодом стартував цикл “Постаті”, який у восьмому випуску презентував перекладацький доробок Іллі Галайди – близько 30 сучасних словацьких авторів пряшівський фахівець переклав українською. Дев’ятий збірник був виданий з нагоди 80-річчя від дня народження “однієї з найяскравіших постатей у дискурсі українсько-словацьких культурних взаємин” – письменника Дмитра Павличка. Видання містило як переклади творів митця, так і частину його власної перекладацької спадщини, а також есе “Моя Словаччина”.

Новий випуск присвячений століттю від дня народження закарпатського поета і духівника Зореслава, якого переклала Валерія Юричкова – корінна словачка, котра, втім, закінчила саме українську філологію та захистилася з творчості Богдана-Ігоря Антонича. Вчитавшись у поезію Василя Кухти, Христини Керити, Василя Густі та малу прозу Дмитра Кешелі, перекладачка готує окремий збірник, який теж вийде в цій серії. Крім того, Тетяна Ліхтей залучає до співпраці Яна Замбора – письменника і науковця Братиславського університету, талант якого затребуваний у Франції й Італії, однак знавець зостається найбільш прихильним до української поезії шістдесятників. Візьме участь у проекті і Юрай Андрічик, який уже встиг донести до словацького цінителя дух і букву творів Василя Стефаника, Михайла Коцюбинського, Олександра Довженка, Олеся Гончара, Григора Тютюнника, Ліну Костенко, Івана Чендея та інших.

Ірина Надворна “Старий Замок “Паланок”