Закарпаття: Люди року 2009

Декан стоматфакультету, політик і байкер – Лідери року 2009. У Закарпатті визначили переможців щорічного обласного рейтингу.

Цьогорічних переможців у рейтингові обирати було так само важко, як дітей народжувати. Та, в принципі, і процеси десь подібні: в муках, з потугами – та головне з результатом.

Працювали над рейтингом уже традиційно 19 журналістів, редакторів обласних засобів масової інформації, власкорів всеукраїнських видань. Кожен вносив свої пропозиції щодо номінантів, але попри це й вимушений був обґрунтувати, чому той чи інший кандидат заслуговує на участь у рейтингові. У принципі, оскільки журналісти постійно працюють з тими чи іншими установами, закладами, з різними людьми, пишуть чи розповідають про них, то найкраще й знають, хто чого вартує. На окремих підприємствах експерти ради навіть побували, аби переконатися у їхній конкурентоспроможності в рейтингові.

Так, приміром, на одному з виїзних засідань на власні очі переконатися, що таке потужне підприємство, як ВАТ «Ужгородський Турбогаз» попри кризу працює, випускає власну унікальну продукцію і навіть перепрофілюється, адаптується до нових умов та вимог, шукає нові ринки збуту. Аналогічно працює ОП «Ужгородський коньячний завод» – будує нові цехи, працює над удосконаленням власної продукції, готує до випуску нові напої. Не відстає від цих двох домінантів і відомий далеко поза межами Закарпаття санаторій «Квітка Полонини», який нині може похвалитися чи не найбільшим розмаїттям оздоровчих процедур у області. 

Зрештою переможців у кількох номінаціях обирали шляхом голосування на засіданні 22 лютого. Суперечки та пропозиції тривали довго, думки різнилися та множилися і консенсусу, здавалося, не вдасться дійти. Через це окремі результати голосування виявилися настільки суперечливими, що навіть самих експертів обурили. «Проте є правила, усталені та установлені, і переступати через них ніхто не має права, тому як визначили, проголосували, так і буде», – відзначив головний редактор закарпатської газети «Неділя», яка є засновником рейтингу, Михайло Носа.

Отже, у номінаціях перемогли:

«Виробник краю» — ВАТ «Ужгородський Турбогаз»;

«Фінансова установа та організація» – ЗРУ ПриватБанк;

«Культурно-просвітницька діяльність» – Хорова школа хлопчиків та юнаків, м. Мукачево;

«Навчальний заклад, викладач» – Навчально-виховний комплекс «Престиж», м. Ужгород;

«Готельний сервіс та туристичні послуги» – Закарпатський центр розвитку сільського туризму, Богдан Пранничук;

«Медичний та оздоровчий заклад» – Закарпатська обласна дитяча лікарня, м. Мукачево; «Громадське харчування та торгівля» – ресторан «Ужгородський замок»;

«Приватний підприємець, підприємство» – ТОВ “Ужгородський Замок”

 «Політичним діячем» року, що минув, Експерти Ради обрали голову Закарпатської ОДА Олега Гаваші за його вміння зберігати політичний спокій в регіоні, продуманість усіх кроків та толерантність, а ще – за відкритість для преси. «Громадським діячем» обрано єпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора.

Окрім традиційних премій, щорічно експерти ради визначають і три спеціальні премії – особам, закладам чи установам, які, на їхню думку, заслуговують на окреме визнання, зробили щось вагоме, здійснили якесь відкриття, прорив у своїй галузі тощо.

Такі спеціальні премії отримав зараз Юрій Переста – професор, відомий хірург, а нині ще й декан стоматологічного факультету Ужгородського національного університету за менеджерську діяльність. Всього за кілька років існування факультету декан перетворив його у сучасний науковий заклад, який вже нині може похвалитися зв’язками з провідними вузами України та Східної Європи, єдиний в Україні має кафедру дитячої дентальної гігієни. А ще попри наукову роботу факультет і його керівник займають активну громадську позицію: зокрема, силами факультету наразі в Ужгороді реалізовується «Програма забезпечення стоматологічного здоров’я дитячого населення міста на 2009-2013 роки», в рамках якої планують оглянути понад 21 тисячу дітей шкільного та дошкільного віку.

Також спеціальну премію отримав і лідер закарпатської обласної організації «Фронт змін» Роберт Бровді. Він, на думку експертів ради, заслуговує нагороди, бо практично за півтора року встиг побудувати сильну структуру, з повністю невідомої широкому загалові людини перетворився на впізнаваного політика краю. До всього цього, Р. Бровді та його команда домоглися значного результату для свого лідера під час президентських виборів.

Окрім Ю. Перести та Р. Бровді, журналісти вирішили нагородити третьою спеціальною премією Олександра Суханова, ужгородського байкера, голову місцевого осередку байкерського об’єднання «Падонкі» за популяризацію Закарпаття, створення його привабливого туристичного іміджу.

Власне урочиста церемонія нагородження лауреатів пройшла 1 березня 2010 року у місті Ужгороді. Експерти, члени ради щиро раді, що на їхнє запрошення відгукнулися всі без винятку переможці, засвідчивши своєю присутністю повагу до такого серйозного і єдиного  регіоні зібрання.  

Довідка «Неділі»
Рейтинг «Лідер року» був вперше проведений в лютому 2003 року в м. Ужгород та здобув широкого розголосу як в Закарпатті, та і за його межами. Переможців рейтингу визначають члени Експертної Ради, а це 19 журналістів. Для переможців виготовлені пам’ятні знаки та диплом рейтингу «Лідер року».

Рейтинг має на меті відзначати керівників з активною громадською позицією, які внесли значний вклад в соціальне та економічне життя свого регіону. Ціль нагороди — встановлення ефективної, цивілізованої взаємодії суспільства та бізнеса, популяризація передового досвіду підприємницької діяльності. За ці роки лауреатами стали громадські та некомерційні об’єднання та організації, а також керівники, які по праву є елітою ділових кіл Закарпаття.

Наталка ЛОГОЙДА, «НЕДІЛЯ»

ФОТО Сергій ГУДАК

zakarpatpost.net