Луческу: всі сили спрямовані на чемпіонат і Кубок України

Увечері 4 березня на СТБ “Кірша” відбулось відкрите тренування “Шахтаря”, присвячене майбутньому поєдинку “гірників” з донецьким “Металургом”.

Наставник донеччан Мірча Луческу розповів про стан справ гірників у чемпіонаті і згадав матчі з “Фулхемом” у Лігі Європи.

– Яка головна мета “Шахтаря” після невдачі в Лізі Європи?
– Ми повинні вигравати кожен матч. Це наше завдання. Планувати у футболі дуже складно. Якщо б з “Фулхемом” зустрілися в січні, коли в них був спад, то напевно ми б їх обіграли дуже легко. Потім після п’яти перемог поспіль вони відчули впевненість і це, напевно, позначилося і на нашому результаті. А так ми залишилися лише з перевагою в плані статистики, яка була на нашій стороні і в Лондоні, і тут. Мати таку перевагу у володінні м’ячем, в інших статистичних даних – 17 кутових проти нуля, перевагу в ударах і так далі…

Нашим великим плюсом можна вважати тільки істотну різницю в класі. На жаль, пройшов далі, можливо, не той, хто цього заслужив, а той, хто мав більше везіння. Впевнений, наша команда могла пройти далеко в цьому розіграші Ліги Європи, могла, можливо, дійти до фіналу. А зараз всі сили спрямовані на чемпіонат і на Кубок України.

– Видно, що футболісти дуже пригнічені. Як їх вивести з цього стану?
– Єдиний спосіб вийти з цієї ситуації – домагатися позитивних результатів, перемагати. Тоді все стане на свої місця.

– Що ви можете сказати про донецький “Металург”? Команда реально претендує на місця в Лізі Європи. Ви вважаєте, вона зможе поборотися за медалі?
– Буде дуже складна гра з сильним суперником. Вони зробили цієї зими хороші трансфери, в команду прийшли досвідчені гравці. Ми аналізували їх – вони награвали склад практично з самого початку збору. Команда у них зіграна і, думаю, що вона ще покаже гідний результат. В “Металурзі” зібрані гравці високого рівня, які виступають у своїх національних збірних. Потрібно підійти до цієї гри з повною відповідальністю.

– “Шахтарю” за короткий проміжок часу належить провести дві гри з “Металургом”. Чим, на вашу думку, вони можуть відрізнятися?
– Зараз нас цікавить тільки найближча гра – гра чемпіонату. І так ми будемо готуватися до кожного матчу. Найбільш важлива гра для нас – найближча, а про наступні ми будемо думати потім.

– Хто знаходиться в лазареті крім Худжамова?
– Поки Рац і Вілліан не працюють в загальній групі.

– Алекс вже повернувся в стрій?
– Він почав працювати. Подивимося, як він буде набирати форму і коли зможе нам допомогти. Швидше за все, це буде в завершальній частині чемпіонату.

– А на скільки часу вибув Худжамов?
– Він поки що лікується і працює за індивідуальною програмою, виконує той обсяг, який йому дають лікарі. Нема Худжамова – є Вірт. Нічого страшного в цьому немає. Поки я більше думаю про тих, хто здоровий і може нам допомогти. Міркую над оптимальним складом, який би нас привів до перемоги. А завдання травмованих гравців – відновлюватися під наглядом наших лікарів і якомога швидше увійти до ладу.

– “Шахтар” має досить великий склад. Але в той же час в перших після перерви іграх зміни в ньому були мінімальні. Чи може на гру з “Металургом” вийти несподіваний склад?
– Після “Фулхема” ми поміняли чотирьох основних гравців. Намагаємося варіювати склад, здійснювати ротацію. Напевно, я навіть іноді більше, ніж потрібно, міняю футболістів, щоб всі мали ігрову практику. Ми в першу чергу думаємо про перемогу, про три очки в кожній грі. Всі повинні перейнятися цією метою, незалежно від того, хто виходить в основі, а хто – на заміну. Гравці повинні бути повністю готові.

– Як ви оцінюєте гру Дугласа Кости в перших офіційних матчах? Як йому вдалося так швидко адаптуватися?
– Не думаю, що він повністю адаптувався. Дуглас набагато краще виглядав на зборах в Туреччині та Іспанії, де було тепліше. Він непогано зіграв з “Фулхемом”, а от з “Ворсклою” – не так яскраво, як ми від нього очікували. Напевно, зіткнувся з жорстким українським футболом, плюс, напевно, вплинули кліматичні умови. Але йому всього 19 років, і я поки що не ставлю перед ним завдання самотужки вирішувати результат матчу. Алекс і Дуглас – молоді гравці, дуже талановиті. Їм потрібен час для того, щоб нам допомогти.

tsn.ua