Україна посилила вимоги для виробників дитячого харчування

Верховна рада вчора схвалила в першому читанні законопроект, що посилює вимоги до виробництва дитячого харчування.

Документ зобов’язує робити дитяче харчування тільки на спеціалізованих підприємствах або на окремих технологічних лініях, що мають експлуатаційний дозвіл, а також проводити державну реєстрацію продукції. На думку експертів, запропоновані зміни можуть призвести до подорожчання дитячого харчування.

Народні депутати у четвер, 4 березня, прийняли в першому читанні зміни до закону Про дитяче харчування, згідно з якими продукти харчування для дітей можуть проводитися тільки на спеціалізованих підприємствах або окремих технологічних лініях, що мають експлуатаційний дозвіл. У чинному законодавстві для виробництва дитячого харчування достатньо лише дотримуватися санітарних вимог і техніки безпеки.

Законопроект зобов’язує українські компанії використовувати для дитячого харчування продукти, вирощені в спеціальних сировинних зонах, а також проходити процедуру державної реєстрації продукції. Ці вимоги не висуваються до іноземних компаній, які імпортують дитяче харчування в Україну, – їхня продукція повинна лише відповідати обов’язковим параметрам безпечності і мінімальним специфікаціям якості, затвердженим центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров’я.

Місткість ринку дитячого харчування в Україні в 2009 році склала 1,4 млн т. Усередині країни виробили всього 5,8 тис. т дитячих соків, 11,7 тис. т продуктів дитячого харчування на молочній основі, 3,7 тис. т замінників грудного молока, 8 тис. т рідких і пастоподібних продуктів. М `ясні та рибні пюре і лікувально-профілактичне харчування в країні не виготовляються, а плодоовочеві та фруктові пюре – у невеликій кількості.

Як пояснила виданню автор документа народний депутат Тетяна Бахтєєва (Партія регіонів), спеціальна сировинна зона – це територія, де немає промислового устаткування, заводів, шахт, що забруднюють навколишнє середовище. “Ми підсилюємо контроль за виробництвом дитячого харчування тому, що якість вітчизняних продуктів для дітей залишає бажати кращого”, – сказала вона. За словами пані Бахтєєвої, після вступу в силу нового закону дитяче харчування, що не відповідає новим параметрам, буде вилучатися з торгівлі.

У четвер експерти по-різному оцінювали ефективність запропонованих змін. На думку керівника відділу по зв’язках з громадськістю компанії Nestle Україна Геннадія Радченко, законопроект призведе до підвищення якості продуктів дитячого харчування, оскільки в ньому знято заборону на додавання крохмалю і пшеничної муки. Примітно, що 26 червня 2009 прокуратура Києва опротестувала сертифікати відповідності на продукцію ряду імпортерів дитячого харчування через їх невідповідність нормам закону Про дитяче харчування, який забороняє додавання пшеничного борошна і крохмалю.

Законопроект також забороняє використання ароматизаторів, барвників, консервантів, стабілізаторів, підсилювачів смаку та аромату. Як вважає професор кафедри гігієни харчування Національного медичного університету ім. Богомольця Гнат Матассар, відсутність цих речовин може звузити асортимент. За його словами, вказані речовини застосовуються для того, щоб надати гарний зовнішній вигляд або збільшити термін зберігання даної продукції. “Деякі продукти дитячого харчування взагалі не можна проводити без речовин, шкідливих для здоров’я малюка”, – вважає пан Матассар.

Голова Державного комітету з питань підприємництва Олександра Кужель впевнена, що запропоновані зміни приведуть до подорожчання продукції. За її словами, тільки державна реєстрація продукту (збір документації, аналіз зразків, постачальників і т. д.) може коштувати близько 150-200 тис. грн. “Можливо, якщо такий закон буде прийнятий в цілому, багато вітчизняних виробників взагалі підуть з ринку, оскільки виробництво дитячого харчування – це не високоприбутковий і не дуже оборотний бізнес”, – припустила пані Кужель.

tsn.ua