Через 50 років Ватикан збирається відмінити целібат

Римо-католицька церква починає розмірковувати над правилом целібату – обітницею безшлюбності, яку в католиків беруть на себе на тільки ченці, а й усі священики.

Вважають, що в майбутньому целібат може бути скасовано.

Розмови, що стосуються необхідності скасування целібату ведуться вже не перший рік, причому не тільки серед людей світських, але і серед деяких теологів і навіть представників католицького духовенства. Хоча супротивників скасування чимало.

Целібат – це правило, яке “не можна ставити під сумнів”, заявив, приміром, напередодні архієпископ Відня Шенборн. Цей вислів відомого католицького ієрарха пролунав через добу після того, як з його ж уст прозвучало твердження, що сексуальні злочини, скоєні священиками в Німеччині, Австрії і, як недавно з’ясувалося, в Нідерландах, в якійсь мірі стали наслідком обітниці безшлюбності.

Тим не менше у Ватикані якийсь час назад стали все ж міркувати над проблемою целібату. Деяким високопоставленим представникам Конгрегації у духовенства, очолюваної монсеньйором Клаудіо Хаммесом, в таємному порядку було доручено вивчити питання про відміну целібату. За даними деяких джерел, мова йде про скасування канону через 50 років.

Ватикан виявляє крайню обережність у цьому питанні, оскільки в даному випадку мова йде про справжню революцію, яка може наблизити католиків до миру протестантів, де представники вищого духовенства мають сім’ї, а лютеранські жінки-священики виховують 4 дітей , навіть дозволяючи собі розкіш розлучення з чоловіком.

Нагадаємо, що кілька місяців тому Святий Престол пояснив, що спекуляції в ЗМІ про нібито плановане поступове скасування целібату в Римо-католицькій церкві, які виникли після затвердження Папою Апостольської Конституції для англікан, не відповідають дійсності.

Прес-секретар Святого Престолу священик-єзуїт Федеріко Ломбарді пояснив тоді, що неодружені священики Англіканської церкви, які бажають вступити в повне і видиме спілкування з Католицькою церквою, повинні прийняти целібат і його дотримуватися. Проте для тих англіканських священиків, які вже перебувають у шлюбі, Конституція надає можливість бути католицьким священиком.

Апостольська конституція, яка незабаром буде видана, також регулює питання теологічної формації семінаристів, прагнучи при цьому зберегти баланс між збереженням цінностей англіканської духовності і особливим занепокоєнням про перехід семінаристів, священиків і мирян в лоно Католицької Церкви.

Відзначимо, що в ранньому християнстві не було заборони на священство у шлюбі. Сімейними людьми були деякі апостоли (в Євангелії згадується теща апостола Петра), і навіть деякі Папи Римські – аж до Адріана II, які жив у IX столітті. Проте вже в середні століття ідея про безшлюбність духовенства почала поширюватися, і до XII століття целібат став обов’язковим правилом у всій Західній Церкві.

tsn.ua