Site icon zakarpatpost.net

Світовий банк: економіка України може ніколи не відновитися

Реальний дефіцит українського бюджету складає понад 10%. Дефолт поки не передбачається, але в української економіки є всі шанси ніколи не відновитися.

Про це заявив керівник представництва Світового банку в Києві Мартін Райзер.

Він зазначив, що при підрахунку цього показника треба враховувати і прихований дефіцит “Нафтогазу”, і бюджетні кошти, витрачені на підтримку українських банків.

За словами Райзера, Україні не уникнути радикального скорочення і переспрямування бюджетних видатків.

“Серед головних напрямків оптимізації видатків є підвищення тарифів на енергоносії щонайменше вдвічі, пенсійну реформу, і, зокрема, збільшення пенсійного віку жінок”, – йдеться у повідомленні.

Також у Світовому банку вважають за потрібне скасувати явні та приховані податкові пільги.

“Інші кроки, які не заберуть багато часу і принесуть результат, який можна буде відчути вже незабаром – стимулювання приватних інвестицій та реструктуризація фінансового сектора”, – зазначили у банку.

Його фахівці застерігають, що ризики у разі бездіяльності є дуже високими.

“Саме тому, я гадаю, ми відчуваємо певний консенсус у різних політичних та економічних колах, а також у суспільство, що далі так тривати не може, і потрібні реформи”, – сказав Райзер.

“Можливо, якогось обвалу економіки, чи чогось такого катастрофічного і не станеться, але Україна просто не відновиться економічно. Зараз український ВВП є на 15% меншим, ніж він був у 2008 році”, – заявив він.

За його словами, перше, за чим будуть стежити у міжнародній фінансовій спільноті після зміни влади в Україні – бюджет.

Райзер також зазначив, що у Світовому банку чули про наміри представників української влади щодо міжнародного аудиту української економіки, проте коментувати їх будуть лише після отримання офіційного звернення, якого поки що не було.

tsn.ua

Exit mobile version