Темпи зростання інфляції в Україні збільшилися вдвічі

За останні місяці темпи інфляції, всупереч очікуванням її гальмування, різко прискорилися. Стрибок цін на 6,8% на продукти харчування в січні-лютому вдвічі перевищив середні темпи інфляції.

Подорожчання продовольчих товарів, за словами учасників ринку, було викликано підвищенням цін на сировину та паливо, зростанням витрат на оплату праці та емісією гривні. Збереження цих факторів не дозволить втримати низький рівень інфляції, прогнозують експерти.

Економічна криза спричинила зниження не тільки обсягу споживання, але і темпів інфляції. Якщо в 2008 році ціни підвищилися на 22,3%, то минулого року їх зростання сповільнилося майже вдвічі – до 12,3%. Гальмування інфляції пояснювалося падінням зростання номінальних доходів громадян – з 19,5% в 2008 році до 11,6% у минулому. Це дозволяло фахівцям Світового банку сподіватися, що в поточному році інфляція знизиться до 10,6%. Втім, у перші місяці року зростання цін, навпаки, прискорилося. Споживчі товари та послуги подорожчали в січні на 1,8%, а в лютому – ще на 1,9%. Лідерами подорожчання стали продукти харчування – на 3,2% і 3,5% відповідно. Така незвичайна динаміка може призвести до перегляду прогнозів аналітиків. “Показник лютого виявився вдвічі більшим за наші очікування. Якщо висока інфляція збережеться і за підсумками березня, то ми будемо змушені переглядати річні прогнози”, – визнав аналітик ІК Astrum Investments Management Олексій Блінов. Основним фактором прискорення інфляції стали виключно продукти харчування. Порівняно з аналогічним періодом 2009 року продовольство стало дорожчати швидше – темпи зростання цін на нього збільшилися з 4,5% до 6,8%. При цьому стабільний курс гривні майже не вплинув на ціну імпортних промислових товарів, відзначає КоммерсантЪ.

Учасники ринку бачать причину нинішнього зростання цін у подорожчанні сировини. “Вартість хліба з початку року збільшилася на 3,9%. На ціни в першу чергу вплинуло подорожчання сировини. Очікується, що вона буде дорожчати мінімум до червня, коли стане відома ситуація з новим урожаєм, а це викличе додаткове зростання цін на хліб ще на 5% “, – сказав почесний президент концерну Хлібні інвестиції Юрій Триндюк. Зростання цін на зерно вплинуло на вартість яєць (+6,4%), які минулого року подешевшали на 18,9%. Втім, подорожчання кормів поки не відобразилося на ціні м’яса – вона збільшилася всього на 0,3%. “Зараз всі ковбаси та сосиски ‘заправлені’ імпортним м’ясом. Тому ціни підуть вгору, якщо скоротиться імпорт”, – відзначає директор м’ясопереробного комбінату Заготзбут Володимир Пащенко.

Підвищення цін на молоко на 13,3% викликало подорожчання сиру на 18,5%. “Традиційно молоко взимку дорожчає, а навесні дешевшає. Але зараз на ціни вплинув інший фактор – в листопаді Конституційний суд скасував дотації молоковиробникам, – говорить голова правління Національної асоціації молочників Василь Бондаренко .- І хоча наприкінці минулого року було оперативно прийнято новий закон, компенсації виплачуються нерегулярно. З квітня цю систему взагалі скасують, внаслідок чого приватні виробники не будуть отримувати субсидій. За нашими розрахунками, фермери недоотримають 1,2 млрд грн, що викличе додаткове зростання цін “.

У свою чергу зростання цін на цукор спричинило подорожчання кондитерських виробів на 5,5%. “Частка сировини в собівартості кінцевої продукції складає 75-90%. Тому у разі значного подорожчання сировини кондитери не зможуть довго утримувати ціни на свою продукцію. Наприклад, вартість цукру в період з вересня по грудень в середньому зросла на 25%, а в поточному році ця сировина подорожчала ще на 14%. При цьому спостерігалися пікові стрибки цін, коли за короткий період цукор дорожчав на 30-40% “, – відзначає заступник генерального директора кондитерської компанії АВК Андрій Рибалко. За його словами, поки що виробники намагаються уникати різкого підвищення цін на продукцію, знижуючи рентабельність.

У роздрібних мережах відразу ж помітили зміну цін на продукти харчування. Голова наглядової ради компанії Фуршет Ігор Баленко сказав виданню, що на ряд товарів ціни зросли на 5%, а на деякі – вдвічі. Зміна постачальників, за його словами, не призведе до зниження цін. “Через це продажі за останні місяці впали. Особливо це видно при ваговому порівнянні продажів окремих товарів, – заявив Баленко .- Ми не помітили істотної зміни рівня доходів населення. Принаймні, за обсягами наших продажів його не видно”.

Як випливає зі звіту Ernst & Young, про майбутнє підвищення цін підприємства попередили ще наприкінці 2009 року. “За останній рік для подолання кризи в економіку закачали багато грошей – як опосередковано, через механізм рекапіталізації банків, так і безпосередньо, шляхом підвищення соціальних виплат перед виборами. Тому зростання цін було неминуче”, – стверджує керуючий партнер Ernst & Young Олексій Кредісов. У вартість продуктів харчування було закладено збільшення мінімальної зарплати в листопаді минулого року. “Крім подорожчання сировини, другим ключовим фактором, що вплинув на ціни, стало зростання рівня оплати праці.

У перспективі на ціни вплине і курс гривні. Але якщо в 2008-2009 роках ціни штовхала вгору девальвація національної валюти, що викликало подорожчання імпортної сировини, то в нинішньому році їх активізація буде викликана стабілізацією курсу гривні. “Стабільний курс активізував бажання експортерів продавати валюту. Тому тепер Нацбанк виходить на ринок для купівлі зайвої іноземної валюти. Завдяки цьому НБУ викидає на ринок гривневу масу, яка надійде в економіку і в найближчі місяці безпосередньо почне стимулювати зростання цін”, – прогнозує радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко.

tsn.ua