Закарпаття: Під час пошуку туристів лавиною накрило трьох рятувальників

Повідомлення про те, що до місця проживання після катання на сноубордах в районі гір Гемба та Великий Верх, що на Міжгірщині, не повернулося троє киян рятувальники Закарпатського гірського пошуково-рятувального загону отримали близько восьмої вечора 13 березня.
 
На пошуки 31-річних Антона і Михайла та на десять років молодшої Олени вирушило 18 гірських рятувальників. Близько другої ночі, четверо з них, які рухалися гірським масивом між горами Стій та Великий Верх, вийшли на мобільний зв’язок з туристами. Один з рятувальників залишився на місці для підтримання зв’язку із заблукалими та координації подальших дій з колегами по радіостанції, а троє продовжили пошуки, оскільки до орієнтовного місцезнаходження сноубордистів вже було не так далеко. Цьому підтвердженням слугували й сигнальні ракети, які пускали туристи, щоб їх було легше знайти. Коли до туристів, як кажуть, залишалося рукою подати, рятувальників несподівано накрило лавиною завдовжки близько 800м, а товщина снігового покрову місцями сягала більше двох метрів.

Двоє з рятувальників зуміли благополучно вибратися зі снігової пастки, а пошуки третього тривають. Зараз на місці також працюють колеги зі Львова та Києва, усього задіяно 32 рятувальника. Роботи ускладнюються важкими погодними умовами, які змінюються ледве не щопівгодини. Окрім цього в горах зберігається лавинонебезпека. З огляду на це, рятувальники вживають першочергових заходів безпеки, прокладаючи безпечний маршрут до місця сходження лавини. Пошуки, накритого снігом рятувальника, тривають.

Щодо туристів, то вчора, 14 березня, о 10 год. 10 хв. в районі с. Березники Свалявського району їх знайшли закарпатські рятувальники. Стан здоров’я потерпілих був задовільний і шпиталізації вони не потребували.
У ніч з суботи на неділю у Карпатах місцевим рятувальникам довелося шукати ще двох 24-річних киян, які також, напередодні ввечері, не повернулися до місцяпроживання після прогулянки в районі гір Гемба та Великий Верх, що на Міжгірщині. Дані любителі гірського екстріму були знайдені закарпатськими рятувальниками 14 березня о 18 год. 15 хв. також неподалік с. Березники, що на Свалявщині. Стан здоров’я потерпілих був задовільний і вони не потребували додаткової допомоги лікарів.

zakarpatpost.net