Закарпаття: Тема протидії нелегальній міграції в області знову набула актуальності

Тема протидії нелегальній міграції на Закарпатті знову набула актуальності та гостроти. Цього разу вона вилилася в протидію місцевих мешканців створенню спеціального табору для утримання нелегалів у Мукачівському районі.

Нагадаємо, що на Мукачівщині раніше вже функціонував спецтабір для нелегалів у селі Павшино, яким опікувалися прикордонники. Однак позаторік під тиском громадськості й через проблеми з фінансуванням його закрили. Відтоді затриманих на Закарпатті мігрантів доставляють в аналогічні спецтабори у Волинській та Чернігівській областях.

Торік, під час свого візиту на Закарпаття, тодішній очільник української міліції Юрій Луценко підняв питання про створення нового табору для нелегалів, яким опікуватиметься вже міліція. Закарпатська обласна та місцева влади, однак,  міністра не підтримала й відповідної площі не виділила. Далі з’явилося розпорядження Кабінету Міністрів України про передачу Міністерством оборони на баланс МВС території колишнього військової частини площею 17 гектарів між селами Дерцен та Форнош Мукачівського району. На цій території знаходяться два закинуті житлові будинки та кілька об”єктів військового призначення. Там і заплановано облаштувати табір для нелегальних мігрантів.

11 березня мала відбутися офіційна передача цього об’єкта закарпатській міліції. Однак на заваді цьому стало кілька сотень мітингуючих з числа жителів довколишніх сіл, які протестують проти будівництва табору. Боячись сусідства з темношкірими вихідцями з Азії та Африки, які можуть бути переносниками різних хвороб, мукачівці обіцяють не допустити облаштування цього об’єкта.

–Громадськість краю можна зрозуміти,–коментує цю подію начальник ГУМВС України в Закарпатській області генерал-майор міліції Павло КОНОНЕНКО.–Люди бояться за себе й за своїх дітей. Однак облаштування такого спецтабору полегшить роботу прикордонникам та міліції з протидії нелегальній міграції. На даний час ні ми, ні прикордонники, ні УСБУ краю не мають приміщень для утримання затриманих на території області нелегальних мігрантів. Нелегальний перетин державного кордону та сприяння в цьому вважається злочином і карається Кримінальним кодексом України. Тож із затриманими мігрантами необхідно проводити слідчі дії на предмет виявлення тих, хто їм сприяв у доставці на територію України та Закарпаття.

А де це робити? Наразі аналогічні табори для нелегалів  є на Волині і в Чернігівській області. Однак коштів на доставку туди затриманих мігрантів міліція не має, а дорога ж неблизька. Тим паче, не маємо ми й коштів для депортації темношкірих мігрантів на їхню далеку батьківщину. Тож утримання їх тут, на місці затримання, значно полегшило б нашу роботу. А головне–нелегальні мігранти перебуватимуть під охороною міліції, а не бродитимуть вулицями населених пунктів Закарпаття, де вони справді є джерелом небезпеки як особи, схильні до скоєння злочинів, та як переносники різноманітних хвороб. Так що я вважаю, що до цього питання слід підходити з державницьких позицій, а не керуватися емоціями.

ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області